Για να δείτε το site desktop μορφή, πατήστε το κουμπί "Δείτε το site σε desktop μορφή" στο τέλος της σελίδας.OK

ΕΙΔΗΣΕΙΣ \\

Η ομιλία του Δημήτρη Μελισσανίδη \\

ΕΙΔΗΣΕΙΣ \\  27/7/2017
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημήτρη Μελισσανίδη στην τελετή του Αγιασμού εν όψει της έναρξης των εργασιών για την κατασκευή του Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού «Αγιά Σοφιά».Σεβασμιότατε 

Κύριοι υπουργοί

Kυρίες και κύριοι

Αγαπητές φίλες και φίλοι

Φίλαθλοι και οπαδοί της ΑΕΚ


Είναι ορισμένες περιπτώσεις που το μέγεθος της στιγμής που ζεις, σε ξεπερνά. Είναι στιγμές που έρχεσαι αντιμέτωπος με την ίδια την Ιστορία. Μια τέτοια στιγμή είναι και η σημερινή.

Ο χώρος που βρισκόμαστε είναι στην κυριολεξία ιερός, γιατί εδώ σε αυτό το χώρο πριν από 90 χρόνια οι πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη, την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Ιωνία, τη Σμύρνη και το Αϊβαλί, λίγα χρόνια μετά τον ξεριζωμό προτού ακόμα χτίσουν σπίτια για τους εαυτούς τους, σε παράγκες ζούσαν, αποφάσισαν να χτίσουν το σπίτι της αγαπημένης τους ομάδας, της ΑΕΚ. Ηθελαν πρώτα σπίτι για την ομάδα τους και μετά για τους εαυτούς τους.

Γιατί η ΑΕΚ αντιπροσώπευε για αυτούς την πατρίδα που έχασαν. Αυτό ήταν η ΑΕΚ για τους ιδρυτές της, αυτό ήταν το γήπεδο που έχτισαν το 1930, εδώ στο χώρο που βρισκόμαστε. Επειδή ο χώρος συμβόλιζε στην κυριολεξία τα ιερά και τα όσια των προσφύγων, επειδή ήταν η στέγη τους και της προσφυγιάς. Γι' αυτό το λόγο το χαρακτήρισα ιερό στην αρχή της ομιλίας μου.

Εδώ δούλεψαν εθελοντικά εκατοντάδες πρόσφυγες, προσφέροντας από αυτά που δεν είχαν, για να χτιστεί το γήπεδο της ΑΕΚ. Εδώ αγωνίστηκαν οι αθλητές και οι ποδοσφαιριστές μας, γράφοντας την ιστορία της ομάδας μας. Εδώ σήκωσαν κύπελλα και πρωταθλήματα οι παππούδες και οι πατεράδες μας.
Εδώ σήκωσε κύπελλα και πρωταθλήματα και η δική μας γενιά.

Εδώ έγραψαν ιστορία και οι ανιδιοτελείς παράγοντες όπως οι αείμνηστοι Χατζηιωάννου, Γκούμας και Μπάρλος που υπηρέτησαν την ΑΕΚ στηριζόμενοι σε αρχές και αξίες που φωτίζουν και το δικό μας δρόμο. Μέχρι που η ΑΕΚ και οι φίλαθλοί της, όλοι εμείς και άλλοι εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα γίναμε και πάλι πρόσφυγες αφού το 2003, χάσαμε και πάλι τη στέγη και το σπίτι μας. 

Ολα αυτά τα χρόνια που η ΑΕΚ είναι στην προσφυγιά, μας πόνεσαν. Είδαμε την ομάδα μας να απαξιώνεται, να γίνεται αντικείμενο χλεύης, μέχρι που πήραμε την απόφαση να διεκδικήσουμε και πάλι τη θέση που της αξίζει στην ιστορία του αθλητισμού και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όμως για να διεκδικήσεις τη θέση που σου αξίζει, πρέπει να ξεκινήσεις από εκεί που ξεκίνησες, από τα θεμέλια, και η ΑΕΚ ξεκίνησε από εδώ από τη Νέα Φιλαδέλφεια! 

Εδώ είναι τα θεμέλια της ΑΕΚ. Αυτά τα τέσσερα χρόνια που είναι η νέα περίοδος της ΑΕΚ, κινηθήκαμε σε τρεις άξονες. Ο ένας ήταν να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού στο ποδόσφαιρο, για να έχει νόημα κάθε προσπάθεια που καταβάλλουμε στους αγωνιστικούς χώρους και νομίζω ότι τα καταφέραμε. Τα πράγματα μπήκαν σε μία γραμμή. Οι εκλογές της ΕΠΟ γίνονται.

Ο άλλος ήταν να εξυγιάνουμε την ομάδα σε όλους τους τομείς: οικονομικό, οργανωτικό, προπονητικό κέντρο, υποδομές, ακαδημίες και ποδοσφαιρικό δυναμικό της ομάδος. Κι εδώ τα πράγματα μπήκαν σε μια γραμμή και φυσικά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας.

Ο τρίτος άξονας ήταν το γήπεδο. Η ΑΕΚ δεν μπορούσε και δεν μπορεί να είναι ο εαυτός της χωρίς το δικό της γήπεδο. Και δε μιλάμε για ένα γήπεδο οπουδήποτε -γιατί κι αυτά μάς προτάθηκαν, να κάνουμε γήπεδο σε διάφορες τοποθεσίες της Αττικής. 

Οχι! Η ΑΕΚ μπορεί να είναι ο εαυτός της μόνο εδώ, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Γιατί εδώ είναι το σπίτι της, εδώ είναι τα θεμέλιά της

Μια τέτοια μέρα δεν θέλω να αναφερθώ σε εκείνους που έκαναν τα πάντα για να τορπιλίσουν τις προσπάθειές μας για τη μεγάλη επιστροφή. Απλά θέλω να υπογραμμίσω ότι αντλήσαμε δύναμη από το δίκιο του αγώνα και μετά από προσπάθειες τεσσάρων ετών βρισκόμαστε πολύ στο να βάλουμε το νέο θεμέλιο ακριβώς πάνω από το παλιό, όπως επιβάλλει η ιστορία. 

Εδώ θα κτιστεί το νέο μας σπίτι. Με σεβασμό στην ιστορία του Ελληνισμού της πόλης και της Μικράς Ασίας. Με σεβασμό στην ιστορία των προγόνων μας, του προσφυγικού ελληνισμού. Με σεβασμό στην ιστορία της ΑΕΚ. Με σεβασμό στην ιστορία και στην παράδοση. Με το βλέμμα όμως στραμμένο στο μέλλον. Και παραδοσιακοί και πρωτοπόροι ταυτόχρονα. Εδώ θα δουλέψουμε τα επόμενα δύο χρόνια για να γίνει πραγματικότητα το νέο μας όνειρο: ένα γήπεδο που θα το χαίρονται ποδοσφαιριστές, οι παράγοντες και ο απλός κόσμος

Και όχι μόνο αυτό. Θα είναι ένα γήπεδο που εκτός από τους απανταχού ΑΕΚτζήδες. Θα είναι στην κυριολεξία σημείο αναφοράς αθλητισμού, μνήμης και πολιτισμού για τον κάθε Ελληνα. Γιατί η ιστορία της Μικράς Ασίας, του Πόντου και του προσφυγικού Ελληνισμού είναι ιστορία όλων των Ελλήνων΄.

Όλα αυτά θα στεγαστούν στο μουσείο του προσφυγικού ελληνισμού που θα λειτουργεί στο κτιριακό συγκρότημα του γηπέδου. Ένα μουσείο μοναδικό στο είδος του που θα είναι ανοιχτό 365 ημέρες το χρόνο. Ενα μουσείο που θα είναι ανοιχτό για τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Για τα σχολεία της Αττικής. Για τα σχολεία όλης της Ελλάδας. Για τη νεολαία μας. 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να απευθυνθώ στους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας. Όπως για την ΑΕΚ δε νοείται γήπεδο χωρίς Νέα Φιλαδέλφεια, έτσι δε νοείται Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας χωρίς γήπεδο της ΑΕΚ!

ΑΕΚ και Νέα Φιλαδέλφεια είμαστε ένα πράγμα. Είμαστε οι δύο όψεις στο ίδιο νόμισμα. Και αυτό θα το αντιληφθείτε όταν θα προσέρχονται οι φίλαθλοι κατά δεκάδες χιλιάδες στο γήπεδο, όταν θα προσέρχονται οι επισκέπτες από όλη την Αττική και από όλη την Ελλάδα στο μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού. Οταν θα επισκέπτονται τη Νέα Φιλαδέλφεια πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο!


Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι

Σήμερα δεν είναι μέρα για γκρίνια, μεμψιμοιρία και μιζέρια. Δε θα αναφερθώ σε εκείνους που μας πολέμησαν και έβαλαν εμπόδια για να μη γίνει το γήπεδό μας. Ξέρω ότι και οι ίδιοι, οι περισσότεροι από εκείνους που πολέμησαν για να μη γίνει το γήπεδο, κάπου μέσα τους θα καμαρώνουν όταν θα δουν να γίνεται ένα στολίδι για την πόλη και για τον πολιτισμό. Ενα από τα πιο όμορφα και τα πιο σύγχρονα γήπεδα της Ευρώπης

Θέλω όμως να αναφερθώ σε όλους εκείνους που πίστεψαν στο όραμά μας, και βοήθησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να φθάσουμε στη σημερινή ιστορική μέρα.

Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους αυτούς. Να ευχαριστήσω τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς, τους τεχνικούς συμβούλους, τους συνεργάτες μου, τους φίλους που ήταν κοντά μας όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια.

Να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους της Ελληνικής Πολιτείας που εξυπηρέτησαν τα δίκαια αιτήματά μας, ακολουθώντας τις επιταγές της νομοθεσίας του ελληνικού Κράτους και αγνοώντας τις φωνές του μίσους και της εμπάθειας! 

Όμως τελευταίους οφείλω να ευχαριστήσω τους φιλάθλους, που πίστεψαν στο όνειρο, στο νέο όραμα, και ήταν κοντά μας κάθε Κυριακή, στηρίζοντας την ομάδα και βροντοφωνάζοντας «ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ».

Να ευχαριστήσω όλον αυτόν τον κόσμο που δεν έχασε ποτέ την εμπιστοσύνη του και που πίστεψε τον δίκαιο αγώνα μας. 

Αλλωστε σε αυτή την ομάδα ΠΟΤΕ δεν χαρίστηκε τίποτα! Όλα τα κατακτήσαμε με αγώνες!
Και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε! 

Μία υπόσχεση μόνο θα δώσω!

Τα τείχη της Αγιά Σοφιάς θα είναι ψηλά, θα είναι άτρωτα και δεν θα πέσουν ποτέ ξανά! 

Η φλόγα άναψε! Ξεκινάμε από αύριο! 

Πριν κλείσω την ομιλία μου, θα ήθελα πάνω απ' όλα και πάνω απ' όλους, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο που, εκτός από συμβολική οικονομική ενίσχυση, έδωσε και την ευλογία του για να κτίσουμε το νέο σπίτι της ΑΕΚ, εδώ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το νέο σπίτι της ΑΕΚ. Το στολίδι του ποδοσφαίρου, το καμάρι όλων μας!

Σας ευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου και σας καλώ να χτίσουμε ΜΑΖΙ και αυτό, το δεύτερο σπίτι της ομάδα μας. 

Όπως έκαναν οι πρόγονοι και οι ιδρυτές μας! 
Να τους κάνουμε και πάλι υπερήφανους από εκεί ψηλά που μας βλέπουν/
Τους το χρωστάμε γι' αυτό το μεγαλείο που μας κληροδότησαν! 

Σας ευχαριστώ πολύ! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ \\

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ \\