Για να δείτε το site desktop μορφή, πατήστε το κουμπί "Δείτε το site σε desktop μορφή" στο τέλος της σελίδας.OK
MENU

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ \\

    • Μία από τις πρώτες ενδεκάδες της ΑΕΚ. Διακρίνονται οι Μπαλτάς, Δ. Μιχαηλίδης, Κεχαγιόγλου, Δημόπουλος, Κίτσος, Κ. Μιχαηλίδης, Παρασκευάς, Ιερεμιάδης. Κάτω διακρίνονται οι Ασκητόπουλος, Ιππιάδης και Μήλας. Με πολιτικά, ο Απόστολος Νικολαϊδης.
    • Η ομάδα της ΑΕΚ το 1924. Από αριστερά: Ασδέρης, Ιερεμιάδης, Χατζόπουλος, Καραγιαννίδης, Μήλας, Κίτσος, Κεχαγιάς, Ιππιάδης, Μπαλτάς, Δημόπουλος, Παρασκευάς και ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Απόστολος Νικολαϊδης που στο συγκεκριμένο αγώνα ήταν διαιτητής.
    • Ο Κώστας Νεγρεπόντης ήρθε από τη Γαλλία το 1926 για να γίνει ο ηγέτης της ΑΕΚ.
    • Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης υπήρξε ο πρώτος από τους πρωτοπόρους της ιδέας της ΑΕΚ και από τους μεγαλύτερους διοικητικούς ηγέτες της ιστορίας της.

    Η γέννηση μιας μεγάλης ιδέας.

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ: Ενας μεγάλος σύλλογος, μια μεγάλη ιδέα. Ενα σύμβολο μνήμης με πελώρια παρουσία στην αθλητική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
    Ολα άρχισαν το 1924. Δύο χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, μια παρέα Κωνσταντινουπολιτών της Αθήνας αποφάσισε να ιδρύσει ένα σωματείο που θα θύμιζε τις αλησμόνητες πατρίδες και τον πολιτισμό χιλιάδων χρόνων, ο οποίος έσβησε μέσα στις στάχτες. Στις 13 Απριλίου 1924, στο κατάστημα αθλητικών ειδών του Κωνσταντίνου Δημόπουλου και των αδερφών Αιμίλιου και Μενελάου Ιωνά στην Οδό Βερανζέρου 24, οι Πολίτες αθλητές πήραν την ιστορική απόφαση και ένας νέος μεγάλος σύλλογος είχε ήδη αποκτήσει ζωή. Το καταστατικό υπέγραφαν πάνω από σαράντα μέλη της Κωνσταντινουπολίτικης κοινότητας της Αθήνας. Εμβλημα ήταν ο Δικέφαλος Αετός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και χρώματα το κίτρινο και το μαύρο .
    Πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ ήταν ο δημοσιογράφος, και μετέπειτα βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση Βενιζέλου, Κώστας Σπανούδης, αντιπρόεδρος ο καθηγητής Νίκος Ελεόπουλος, ενώ μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου αποτελούσαν οι Τιμολέων Τάγαρης, Μενέλαος Καροτσιέρης, Μίλτος Ιερεμιάδης και ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος.
    • Ο Κώστας Νεγρεπόντης σκοράρει σε αγώνα με τον Απόλλωνα το 1927.
    • Φωτογραφία της ΑΕΚ στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι Ηλιάσκος, Ιερεμιάδης, Μούγκρας, Δεληκάρης, Πάτροκλος, Δημόπουλος, Γιάμαλης και καθιστοί οι Παρασκευάς, Κωνσταντινίδης, Νεγρεπόντης και Μάλλιος. Με πολιτικά στην άκρη δεξιά, ο τότε επιθετικός του Παναθηναϊκού Αντώνης Τσολίνας.
    • Η ομάδα της ΑΕΚ το 1929. Από αριστερά διακρίνονται οι Ιερεμιάδης, Γιάμαλης, Ρίμπας, Πάτροκλος, Παρασκευάς, Μάλλιος, Καρυωτάκης, Νεγρεπόντης, ο Ούγγρος προπονητής Γιόζεφ Σβεγκ, Αργυρόπουλος, Νέγρης, Κωνσταντινίδης, Ηλιάσκος και Δημητριάδης.
    • O “Ροδόλφο Βαλεντίνο” της ΑΕΚ, ο τερματοφύλακας Γιώργος Γιάμαλης. Ο πρώτος μεγάλος γκολκίπερ της ομάδας (από το 1926 έως το 1932) και πρώτος της Εθνικής Ομάδας το 1929.

    Τα πρώτα χρόνια

    Η ΑΕΚ άρχισε από πολύ νωρίς να σημειώνει επιτυχίες και να αποκτά δικό της κοινό. Σταδιακά ενισχύθηκε με παίκτες αξίας, όπως ο περίφημος Κώστας Νεγρεπόντης, Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή που το 1926 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα μετά από επαγγελματική καριέρα σε ομάδες της Γαλλίας.
    Την ίδια εποχή, μετά από ενέργειες του συμβούλου της Kεντρικής Eπιτροπής Στεγάσεως Προσφύγων Ιωάννη Χρυσαφίδη, παραχωρήθηκε για την άθληση των προσφύγων μία δενδρόφυτη έκταση στον Ποδονίφτη, τη Νέα Φιλαδέλφεια δηλαδή. Ηταν ένας δενδρόφυτος και ανώμαλος χώρος που με τη νυχθημερόν εθελοντική εργασία των προσφύγων μετατράπηκε σε γήπεδο.
    Η ΑΕΚ, όμως, δεν εγκαταστάθηκε εκεί πριν τις 2 Νοεμβρίου του 1930, όταν εγκαινιάστηκε με μεγαλοπρέπεια στο φιλικό 2-2 με τον Ολυμπιακό. Το 1934, ο πρώτος πρόεδρός της Κωνσταντίνος Σπανούδης, με προσωπικές του ενέργειες προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο, κατάφερε να παραχωρηθεί το γήπεδο από το Υπουργείο Πρόνοιας στην ΑΕΚ για αθλητική χρήση. Την ίδια εποχή, το γήπεδο απέκτησε περίφραξη και υποτυπώδεις υποδομές, όπως αποδυτήρια.
    • Φωτογραφία των παικτών του Αρη και της ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη, πριν από τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 1939-40 που έληξε με 2-2 (στη ρεβάνς προκρίθηκε ο Αρης με 3-0). Οι παίκτες της ΑΕΚ που εικονίζονται είναι (όρθιοι) οι Βασιλείου, Δελαβίνιας (ακριβώς δίπλα του με την χαρακτηριστική τραγιάσκα) Χατζησταυρίδης, Καπάνταης, Μαρόπουλος, Τζανετής, Γάσπαρης και (καθιστοί) Κοντούλης, Κουτσουλιέρης, Παπαδόπουλος και Χριστοδούλου.
    • Η ομάδα της ΑΕΚ που κατέκτησε το νταμπλ του 1939. Ορθιοι από αριστερά οι Σπύρος Σκλαβούνος, Γιώργος Γάσπαρης, Αλέκος Χατζησταυρίδης, Κυριάκος Μανέττας, Σπύρος Κοντούλης, Κλεάνθης Μαρόπουλος, Γιώργος Παπαδόπουλος, Κώστας Χριστοδούλου, Τρύφων Τζανετής. Καθιστοί οι Γιώργος Σίμος (Μάγειρας) και Γιώργος Κουτσουλιέρης.
    • Η ενδεκάδα στα τέλη του 1931, λίγο καιρό μετά την κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου Ελλάδας: Μάλλιος, Πάτροκλος (Χατζηπάντος) Κωνσταντινίδης, Αργυρόπουλος, Εμμανουηλίδης, Ρίμπας, Μούγγρας, Νταϊσπάγγος, Μπαλτάς, Ψάλτης (αντικατέστησε στο συγκεκριμένο αγώνα τον Κώστα Νεγρεπόντη) και Ηλιάσκος.
    • Κοινή φωτογράφηση των παικτών της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ πριν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 1939 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ που διακρίνονται (με τις ανοιχτόχρωμες εμφανίσεις) είναι οι Μαρόπουλος, Βασιλείου, Κοντούλης, Σέλτσικας, Γάσπαρης (πιο ψηλά από όλους) Καπάνταης, Βασίλης Μανέττας, Τζανετής και καθιστοί οι Χατζησταυρίδης, Δελαβίνιας, Μάγειρας.

    Το γήπεδο και οι πρώτοι τίτλοι

    Με τον Κώστα Νεγρεπόντη να διάγει τα τελευταία χρόνια της ποδοσφαιρικής καριέρας του, η ΑΕΚ κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της. Στην πρώτη διοργάνωση Κυπέλλου τη σεζόν 1931-32, έφτασε στον τελικό της 8ης Νοεμβρίου 1931 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για να αντιμετωπίσει τον πανίσχυρο εκείνη την εποχή Άρη Θεσσαλονίκης. Νίκη με 5-3 για την ΑΕΚ (5’ Ηλιάσκος, 27’, 65’ Μπαλτάς, 70’ αυτ. Οικονόμου, 78’ Νεγρεπόντης - 40’, 43’,80’ Κίτσος) και ιστορική κατάκτηση. Η ενδεκάδα του πρώτου τίτλου: Γιάμαλης, Μάλλιος, Νταϊσπάγγος, Αργυρόπουλος, Κωνσταντινίδης, Πάτροκλος, Νεγρεπόντης, Μπαλτάς, Τζιραλίδης Ι., Ηλιάσκος, Τζιραλίδης Π.
    Προς τα τέλη της δεκαετίας του ‘30 και με τη Νέα Φιλαδέλφεια να είναι πια η έδρα της ομάδας, η ΑΕΚ θα γίνει η απόλυτη κυρίαρχος του ελληνικού ποδοσφαίρου, κατακτώντας το νταμπλ του 1939 και το πρωτάθλημα του 1940. Ο Μαρόπουλος, ο Δελαβίνιας, ο Ρίμπας, ο Σκλαβούνος, ο Μανέττας, ο Τζανετής, ο Μάγειρας, ο Χατζησταυρίδης, ο Ξένος κι άλλοι εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές με τον Κώστα Νεγρεπόντη να τους καθοδηγεί πλέον ως τεχνικός, έδειχναν ικανοί να κυριαρχήσουν για χρόνια στο ελληνικό ποδοσφαιρικό στερέωμα.
    Ομως η πορεία εκείνης της ομάδας διεκόπη άδοξα λόγω του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Μια γενιά μεγάλων ποδοσφαιριστών έχασε τα καλύτερά της χρόνια (ο Σπύρος Κοντούλης έχασε και τη ζωή του από γερμανικό πολυβόλο στο Μετς) ενώ και το γήπεδο υπέστη λεηλασία από τους κατακτητές.
    • O τερματοφύλακας του Απόλλωνα Στάθης Τσανακτσής μπλοκάρει την μπάλα σε μια εναέρια διεκδίκηση με τον Κλεάνθη Μαρόπουλο σε αγώνα του 1950.
    • Η ενδεκάδα της ΑΕΚ σε αγώνα του 1947. Ορθιοι από αριστερά, Παπαδόπουλος, Μαρόπουλος, Δελαβίνιας, Τζανετής, Παντελίδης, Γάσπαρης, Αδαμίδης. Κάτω: Ξένος, Χατζηβαρδέας, Μάγειρας, Βλαντής.
    • Η ΑΕΚ σε παράταξη στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας το 1950. Από αριστερά διακρίνονται οι Λαζαρίδης, Γούλιος, Δελαβίνιας, Ξένος, Παπαθεοδώρου, Πούλης, Εμμανουηλίδης, Παραγιός, Σεβαστιάδης, Κουντούρης, Τσάβος και Μαρόπουλος.
    • Κυπελλούχος Ελλάδας 1950 η ΑΕΚ που ποζάρει στον φωτογραφικό φακό της εποχής με την εξής σύνθεση: όρθιοι από τα αριστερά προς τα δεξιά οι Δελαβίνιας, Πούλης, Ηλίας Παπαγεωργίου, Κανάκης, Κουντούρης, Παραγιός, Εμμανουηλίδης, Λαζαρίδης, Καλυβόπουλος. Καθιστοί οι Τζανετής, Μαρόπουλος, Παπαθεοδώρου και Γούλιος.

    Μετά τον πόλεμο

    Η γενιά του ’30 επέστρεψε στο γήπεδο στις αρχές του 1945 και οδήγησε την ΑΕΚ στην κατάκτηση των δύο πρώτων μεταπολεμικών πρωταθλημάτων Αθηνών το 1946 και το 1947. Τα επόμενα χρόνια, όμως, με προπονητή τον μεγάλο μεταρρυθμιστή Αγγλο Τζακ Μπίμπι και ενισχυμένη με παίκτες που έμελλε να γράψουν ιστορία (Γούλιος, Εμμανουηλίδης, Παραγιός, Πούλης, Παπαθεοδώρου, Κανάκης, Πατάκας κ.α.) έφτασε σε τρεις συνεχόμενους τελικούς Κυπέλλου, κατακτώντας τους δύο τελευταίους από αυτούς, το 1949 και το 1950.
    Το 1949 η ΑΕΚ χρειάστηκε να δώσει επαναληπτικό τελικό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και να νικήσει στην παράταση τον Παναθηναϊκό 2-1 με σκόρερ και των δύο γκολ τον Παναγιώτη Πατάκα, ενώ το 1950 νίκησε με 4-0 τον Αρη στο ίδιο γήπεδο, με τα γκολ των Μαρόπουλου, Γούλιου στο πρώτο ημίχρονο και δύο του Κουντούρη στο δεύτερο.
    • Γιάννης Κανάκης και Κώστας Πούλης ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού σε αγώνα του 1956.
    • Η ενδεκάδα της ΑΕΚ τον Νοέμβριο του 1956, λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου. Ορθιοι από τα αριστερά οι Τσαγκάρης, Πολύζος, Αδαμόπουλος, Πούλης, Αρβανίτης και Σεραφείδης. Κάτω οι Εμμανουηλίδης, Κανάκης, Χανιώτης, Σταματιάδης και Μελισσής.
    • Μία ακόμα ενδεκάδα της ΑΕΚ από τα τέλη της δεκαετίας του ’50. Στην πάνω σειρά, από αριστερά προς δεξιά, Τσαγκάρης, Παπαποστόλου, Μελισσής, Πούλης, Αναστασιάδης και Σεραφείδης. Κάτω, Εμμανουηλίδης, Σταματιάδης, Κανάκης, Νεστορίδης και Τσανούλας.
    • Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ την επομένη της κατάκτησης του Κυπέλλου από την ΑΕΚ το 1956.

    Η δύσκολη δεκαετία

    Η δεκαετία του ’50 δεν είχε πολλές καλές στιγμές για την ΑΕΚ. Το 1951, λίγο μετά το ιστορικό 2-2 με την Αούστρια Βιέννης, ο Μπίμπι αναχώρησε αιφνιδίως από την Ελλάδα, ενώ ακολούθησε η απόσυρση από την ενεργό δράση του Κλεάνθη Μαρόπουλου και του Μιχάλη Δελαβίνια, των τελευταίων μεγάλων παικτών από την προπολεμική ομάδα.
    Ο Δελαβίνιας ήταν ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ στον χαμένο Τελικό Κυπέλλου του 1953 (με 3-2 από τον Ολυμπιακό) όπου η Ενωση εμφάνιζε μερικούς από τους παίκτες που θα έγραφαν ιστορία στα επόμενα χρόνια, όπως ο Ηλίας Παπαγεωργίου και ο Ανδρέας Σταματιάδης. Χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια και να φτάσουμε στο 1956, για να φύγει η ΑΕΚ νικήτρια από το ίδιο γήπεδο και με τον ίδιο αντίπαλο στην ίδια διοργάνωση. Τα γκολ των Χανιώτη και Κανάκη έστεψαν την ΑΕΚ Κυπελλούχο απέναντι στον απόλυτο κυρίαρχο της εποχής Ολυμπιακό.
    Οι Σεραφείδης, Παραγιός, Καρακατσάνης, Τσαγγάρης, Ζωγράφος, Πούλης, Εμμανουηλίδης, Κανάκης, Χανιώτης, Σταματιάδης και Κουρτίδης ήταν οι έντεκα του θριάμβου.
    Από την εξέδρα παρακολουθούσε ο Κώστας Νεστορίδης που είχε ήδη έρθει από τον Πανιώνιο με ‘διετή τιμωρία’ (καθώς ο σύλλογός του δε συναινούσε στη μετακίνησή του) και που από τη σεζόν 1957-58 θα μπορούσε να ενισχύσει την ΑΕΚ και σε επίσημες διοργανώσεις. Οταν πια εντάχθηκε κανονικά στην ομάδα, η ΑΕΚ ανέβηκε επίπεδο, οι τίτλοι του 1958 του 1959 χάθηκαν στις λεπτομέρειες, αλλά η Νέα Φιλαδέλφεια γινόταν ήδη πόλος έλξης όλων των φιλάθλων και πλέον το γήπεδο αυτό (που με την κατασκευή δύο εξεδρών τη δεκαετία 1945-55 δεν χωρούσε πάνω από 15 χιλιάδες θεατές) έπρεπε να μεγαλώσει αρκετά.
    • Το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας σε πανοραμική φωτογραφία του 1966, πριν τον αγώνα της ΑΕΚ με την πορτογαλική Μπράγκα για το Κύπελλο Κυπελλούχων.
    • Οι πρωταθλητές 1963 σε παράταξη. Πάνω, από αριστερά, οι Σεραφείδης, Κανελλόπουλος, Πετρίδης, Παπαποστόλου, Σκευοφύλαη, Σοφιανίδης. Κάτω, από αριστερά, οι Σταματιάδης, Νεστορίδης, Παπαϊωάννου, Ιμπραήμ και Τσαχουρίδης.
    • Ο Μίμης Παπαϊωάννου παρακολουθεί με αγωνία για να δει πού θα καταλήξει η μπάλα σε αγώνα με τον Πιερικό στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1964.
    • Ο Γιένε Τσάκναντι ασπάζεται τον Ανδρέα Σταματιάδη κατά τα επινίκεια για την κατάκτηση του τίτλου του 1968 από την ΑΕΚ.

    Η ΑΕΚ στην Α’ Εθνική.

    Ο πρώτος τίτλος στο ενιαίο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής χάθηκε με πολύ επώδυνο τρόπο το καλοκαίρι του 1960. Η ήττα της ΑΕΚ στη Νέα Σμύρνη την τελευταία αγωνιστική από τον Πανιώνιο με 3-2, παράλληλα με την απρόσμενη συντριβή του Ολυμπιακού από τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη με 4-1, είχαν ως αποτέλεσμα να πάνε σε μπαράζ η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός και εκεί να επικρατήσει ο τελευταίος με 2-1.

    Τα επόμενα χρόνια, όμως, ήταν πολύ σημαντικά. Η ΑΕΚ, με πρόεδρο τον οραματιστή Νίκο Γκούμα, ολοκλήρωσε τις εργασίες στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και από τις αρχές του 1962 διέθετε ένα μεγάλο και σύγχρονο για τα δεδομένα της εποχής στάδιο σαράντα χιλιάδων θέσεων με χλοοτάπητα και με διαμορφωμένο το πέταλο προς την πλευρά του Αλσους.

    Λίγους μήνες μετά αποκτήθηκε ο 20χρονος Μίμης Παπαϊωάννου και, με ηγέτη πάντα τον πρώτο σκόρερ της ομάδας Κώστα Νεστορίδη, η ΑΕΚ έφτασε το 1963 στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου πρωταθλήματος Ελλάδας μετά από 23 χρόνια! Οπως και το 1960, ο τίτλος κρίθηκε και πάλι σε μπαράζ, αυτή τη φορά υπέρ της ΑΕΚ, που μετά το 3-3 με τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια αναδείχθηκε πρωταθλήτρια λόγω καλύτερου συντελεστή τερμάτων.

    Προπονητής ήταν ο πρωτοποριακός σε ιδέες και μεθόδους Ουγγρογερμανός Γένε Τσάκναντι, ο οποίος επέστρεψε στην ΑΕΚ το 1967 για να την οδηγήσει σε έναν ακόμα τίτλο το 1968, με μια ομάδα που πλέον είχε νέο αίμα (Κώστας Νικολαϊδης, Παπαγεωργίου, Κεφαλίδης, Σταθόπουλος, Καραφέσκος, Μπαλόπουλος, Βεντούρης, Πομώνης, Βασιλείου κ.α.). Ενδιάμεσα των δύο πρωταθλημάτων, η ΑΕΚ είχε κατακτήσει τα Κύπελλα του 1964 και του 1966, έστω και χωρίς να παίξει στους Τελικούς. Το 1964 η ΕΠΟ δεν όρισε επαναληπτικό ημιτελικό μετά τα μεγάλα επεισόδια στον αγώνα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ το 1966 ο Ολυμπιακός δεν κατέβηκε να αγωνιστεί, διαμαρτυρόμενος για την επιμήκυνση της αγωνιστικής περιόδου που είχε προκληθεί από το «σίριαλ» της διεξαγωγής των ημιτελικών και του τελικού.
    • Ο Μπράνκο Στάνκοβιτς έβαλε τη σφραγίδα του στην πορεία της ΑΕΚ στο μεταίχμιο των δεκαετιών ’60 και ‘70.
    • Ο Μπράνκο Στάνκοβιτς φωτογραφίζεται με τους παίκτες του, αμέσως μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1971. Ακριβώς πίσω του ποζάρουν οι επιθετικοί Βεντούρης, Κάχρης, Νικολαϊδης, Παπαεμμανουήλ, Παπαϊωάννου και Πομώνης, στην δεύτερη σειρά οι μέσοι Καραφέσκος, Λαβαρίδης και Σκευοφύλαξ, πίσω από αυτούς οι Κεφαλίδης, Αβραμίδης, Θεοδωρίδης και Σταθόπουλος και τελευταίοι οι τερματοφύλακες Κωνσταντινίδης και Σεραφείδης.
    • Το τρίτο γκολ της ΑΕΚ από τον Κώστα Νικολαϊδη στο 6-0 με την Προδευτική που έστεψε την ΑΕΚ και μαθηματικά πρωταθλήτρια 1971.
    • Προπόνηση των παικτών της ΑΕΚ στο Μιλάνο πριν τον αγώνα με την Ιντερ το 1971.

    H πενταετία Στάνκοβιτς

    Το καλοκαίρι του 1968 ο Γιουγκοσλάβος προπονητής Μπράνκο Στάνκοβιτς αντικατέστησε τον πρωταθλητή Γένε Τσάκναντι, ο οποίος αποχώρησε για δεύτερη και τελευταία φορά από την ΑΕΚ. Ο “κύριος καθηγητής” έμελλε να μείνει σχεδόν πέντε χρόνια στην ΑΕΚ, πράγμα σπάνιο εκείνα τα χρόνια σε ελληνική ομάδα, ειδικά για ξένο τεχνικό, και να ξεκινήσει αυτή τη θητεία του με μια μεγάλη επιτυχία: με την πορεία της ομάδας μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1968-69! Η “Ενωση” είχε αποκλείσει την Ζενές Ες από το Λουξεμβούργο και την ΑΒ Κοπεγχάχης, πριν αποκλειστεί δύσκολα από την τσεχοσλοβακική Σπάρτακ Τρνάβα.

    Ο Στάνκοβιτς συνέδεσε το όνομά του με μια ευρεία ανανέωση που άρχισε το 1968 και κορυφώθηκε το 1969, μέσω της οποίας βρέθηκαν εκτός ομάδας παίκτες που είχαν σφραγίσει τη δεκαετία του ’60 (Σταματιάδης, Σοφιανίδης, Μπαλόπουλος, Βασιλείου, Ιορδάνου, Παπαγεωργίου κ.α.) και προωθήθηκαν ή αποκτήθηκαν ποδοσφαιριστές όπως οι Στέλιος Κωνσταντινίδης, Τόσκας, Τριανταφύλλου, Λαβαρίδης, Παπαμεμμανουήλ κ.α.). και οι οποίοι οδήγησαν την ΑΕΚ, σε συνεργασία με την “παλιά φρουρά” στον τίτλο του 1971.

    Το τέλος της θητείας του Στάνκοβιτς ήρθε με αφορμή έναν αποκλεισμό στο Κύπελλο Ελλάδας από τον Απόλλωνα Καμαλαριάς στις αρχές του 1973, σε μια εποχή που η ΑΕΚ έμενε μακριά από υψηλές διεκδικήσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων. Η διετία 1972-74 είχε ως κατάληξη την ενεργοποίηση του επιχειρηματία Λουκά Μπάρλου στα διοικητικά του συλλόγου την άνοιξη του ’74.
    • Το πλήρες ρόστερ της σεζόν 1974-75, της πρώτης του Λουκά Μπάρλους στην ΑΕΚ. Στην πάνω σειρά, από αριστερά: Λαβαρίδης, Λέλης, Σκρέκης, Θεοφιλόπουλος, Βάγκνερ, Ζαρζόπουλος, Τσανλάιτερ. Στη μεσαία σειρά: Φάντρονκ (προπονητής) Πανταζής (φυσιοθεραπευτής) Στεργιούδας, Νικολάου, Τσάμης, Τιμοθέου, Σιδηρόπουλος, Θεοδωρίδης, Δαδίτσος, Καζάκης (γυμναστής). Κάτω σειρά: Τάσος, Αρδίζογλου, Δέδες, Παπαϊωάνου, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Στεφανίδης και Μάκος.
    • Η στιγμή του τρίτου γκολ της ΑΕΚ από την κεφαλιά του μη διακρινόμενο Μίμη Παπαϊωάννου, στο 3-0 επί της Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς που οδήγησε στην διαδικασία των πέναλτι και στην ιστορική πρόκριση της ελληνικής ομάδας στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1976-77.
    • Το γκολ του Ντούσαν Μπάγεβιτς, με το οποίο άνοιξε ο δρόμος για το 2-0 επί του ΠΑΟΚ στον τελικό του 1978.
    • Ο Λουκάς Μπάρλος σηκώνει πανευτυχής ένα από τα τρόπαια που κατέκτησε η ΑΕΚ επί των ημερών του.

    Η μεγάλη ΑΕΚ του Μπάρλου

    Η ανάληψη της διοίκησης της ΑΕΚ από τον επιχειρηματία Λουκά Μπάρλο την άνοιξη του 1974 έμελλε να αποτελέσει τον καταλύτη της πιο εντυπωσιακής αλλαγής στην ιστορική πορεία της ΑΕΚ, αφού ήταν σαφές ότι ο νέος πρόεδρος είχε την οικονομική επιφάνεια να αλλάξει άμεσα το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας και να την οδηγήσει τα επόμενα χρόνια στους 4 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1977, στο νταμπλ του 1978 και στο πρωτάθλημα του 1979. 
    Η πρώτη κίνηση του Μπάρλου ήταν η πρόσληψη του καταξιωμένου προπονητή Φράντισεκ Φάντρονκ, ενός εξηντάχρονου Ολλανδοτσέχου που είχε αναλάβει την Εθνική Ολλανδίας το 1970 και την έφτασε, μαζί με τον Ρίνους Μίχελς που είχε τοποθετηθεί ως... προϊστάμενος από την ολλανδική ομοσπονδία, στον Τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974. Ο Φάντρονκ παρέλαβε μια ΑΕΚ με μια πολύ ποιοτική παλιά φρουρά (Παπαϊωάννου, Νικολάου, Ραβούσης, Θεοδωρίδης, Τόσκας, Σιδηρόπουλος, Στεργιούδας, Τάσος, Τσάμης Ζαρζόπουλος, Στεφανίδης, Λάζαρος Παπαδόπουλος κ.α.) που ενισχύθηκε με τους Γερμανούς Βάγκνερ και Τσανλάιτερ αλλά και με τους Αρδίζογλου, Σκρέκη, Θεοφιλόπουλο και Δέδε και άρχισε άμεσα να παίζει ποδόσφαιρο ποιότητας.
    Παρ' όλα αυτά, η ΑΕΚ έμενε μακριά από τίτλους τα πρώτα τρία χρόνια, αφού έχανε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο στις λεπτομέρειες λόγω λαθών, ατυχιών και, κυρίως, αδικιών. Στην Ευρώπη, ωστόσο, κατάφερε να φτάσει στην απόλυτη καταξίωση όταν προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, το 1977, ενισχυμένη πια με τον επιθετικό Θωμά Μαύρο, τον τερματοφύλακα Νίκο Χρηστίδη, τον μέσο Τάκη Νικολούδη και τον αμυντικό Μπάμπη Ιντζόγλου.

    Το έπος της Ευρώπης
    Τον Σεπτέμβριο του ’76, το 2-0 επί της Ντιναμό Μόσχας στη Νέα Φιλαδέλφεια με τα γκολ του Νικολούδη και του Παπαϊωάννου και η ήττα με 2-1 στην παράταση της Μόσχας έδωσαν την πρώτη πρόκριση. Στη ρεβάνς, το 2-0 υπέρ των Ρώσων οδήγησε το ματς στην παράταση και στο 119΄όλα έδειχναν ότι οι δύο ομάδες ετοιμάζονταν για τα πέναλτι. Ομως, μια σέντρα του Βάγκνερ βρήκε το χέρι του αμυντικού Ντολμάνοφ, ο Κύπριος Τάσος Κωνσταντίνου ευστόχησε στο πέναλτι και η ΑΕΚ πέρασε με ήττα 2-1.
    Στον επόμενο γύρο ήταν η σειρά της Ντέρμπι Κάουντι. Το... σκορ-ταρίφα, το 2-0 με την κεφαλιά του Βάγκνερ στο 66’ και το αυτογκόλ του Τόμας δύο λεπτά μετά, έδινε τη μισή πρόκριση, όμως στο Μπέιζμπολ Γκράουντ γράφτηκε μια ακόμα πιο χρυσή σελίδα. Στις 3 Νοεμβρίου του 1976, η ΑΕΚ βρέθηκε να χάνει στο 53΄με 1-0 και να δέχεται τόση πίεση που ανάγκασε τον τερματοφύλακα Λάκη Στεργιούδα να κάνει την πιο μεγάλη εμφάνισή του, αποκτώντας έτσι για μια ζωή το προσωνύμιο «ο ήρωας του Ντέρμπι». Στο 60’ έφυγε τραυματίας ο αρχηγός Παπαϊωάννου, αλλά στο 64’ το άπιαστο φάουλ του Νικολούδη έφερνε το 1-1. Στο 77’ ο Τάσος έκανε με σουτ το 1-2, στο 85΄ήρθε το τρίτο γκολ από τον Βάγκνερ και ο Ρίοχ μείωσε απλά σε 2-3 στο 89’.
    Η πρόκριση επί του Ερυθρού Αστέρα ήταν ακόμα πιο δραματική. Το 2-0 ήταν και πάλι το σκορ της νίκης στην Αθήνα με τα γκολ του Παπαϊωάννου στο 19΄και του Μαύρου στο 28΄, όμως στο Βελιγράδι διαδραματίστηκε το πιο μεγάλο θρίλερ: το σκορ στο 32’ ήταν ήδη 3-1 (το ελληνικό γκολ ο Βάγκνερ που είχε ισοφαρίσει προσωρινά σε 1-1) και έδινε πρόκριση στην ΑΕΚ, όμως απέμενε σχεδόν μια ώρα παιχνιδιού και η ελληνική εστία βομβαρδίστηκε από τις γιουγκοσλαβικές επιθέσεις. Μέσα σε αδιάκοπη βροχή, ο Ερυθρός Αστέρας αλλά και η ΑΕΚ έχασαν πολλές ευκαιρίες και το 3-1 έμεινε ως το τέλος, δίνοντας μια ακόμα πρόκριση, στους 8 αυτή τη φορά.
    Τον Μάρτιο του 1977 απέναντι στην Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, η ΑΕΚ έχασε με το βαρύ 3-0 με γκολ οφσάιντ και τα πράγματα γίνονταν εξαιρετικά δύσκολα. Κι όμως, η Νέα Φιλαδέλφεια γέμισε ασφυκτικά για τη ρεβάνς και η ΑΕΚ έκανε τη μεγαλύτερη ελληνική ανατροπή όλων των εποχών και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.
    Τα γκολ του Μαύρου στο 11’ και στο 65’ έβαλαν τις βάσεις, αλλά έπρεπε να… σταθεί στον αέρα στο 82ο λεπτό ο 35χρονος Μίμης Παπαϊωάννου για να αξιοποιήσει τη σέντρα του Τάσου και να πετύχει το 3-0. Στην παράταση δεν άλλαξε τίποτα, μέχρι που ο «παππούς» Φράντισεκ Φάντροκ αποφάσισε να κάνει αυτό που καιρό είχε στο μυαλό του. Λίγο πριν τη λήξη της παράτασης, ο έμπειρος Χρηστίδης αντικατέστησε τον Στεργιούδα και στη διαδικασία των πέναλτι απέκρουσε τις εκτελέσεις των Ίστοου και Γουέμπ, χαρίζοντας την πρόκριση στην ΑΕΚ!.
    Η Γιουβέντους ήταν η αντίπαλος στα ημιτελικά. Το υπέρ τους 4-1 στο Τορίνο και η νίκη τους με 1-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια, τους έστειλαν στον διπλό τελικό με την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Οι Ιταλοί θα κατακτούσαν τον πρώτο τους ευρωπαϊκό τίτλο.

    Το νταμπλ του 1978
    Στις αρχές της σεζόν 1977-78 ο Λουκάς Μπάρλος αναγκάστηκε να πάρει μια απόφαση που έμελλε να αποδειχθεί καθοριστική, καθώς συνδυάστηκε με το νταμπλ του 1978. Μετά μια ήττα από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, ο 63χρονος Φράντισεκ Φάντρονκ απομακρύνθηκε από τη θέση του πρώτου προπονητή (αλλά συνέχισε ως επικεφαλής των τμημάτων υποδομής) και προσελήφθη αντ’ αυτού ο Κροάτης Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι ο οποίος οδήγησε την ομάδα στο νταμπλ, μένοντας για 31 αγωνιστικές χωρίς ήττα!
    Η ΑΕΚ τερμάτισε επτά βαθμούς από τον δεύτερο ΠΑΟΚ, ανέδειξε πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος με 22 γκολ τον Θωμά Μαύρο, ενώ οι οπαδοί της απόλαυσαν για πρώτη φορά το ποδοσφαιρικό μεγαλείο του Ντούσαν Μπάγεβιτς που είχε αποκτηθεί από τη Βελέζ Μόσταρ το προηγούμενο καλοκαίρι (άλλες νέες προσθήκες, ο Μίλτον Βιέρα και ο Γιάννης Μουσούρης).
    Ο Μπάγεβιτς, μάλιστα, ήταν αυτός που σημάδεψε την πορεία της ΑΕΚ στο Κύπελλο, καθώς πέτυχε εννέα γκολ, σκοράροντας και με τον Παναθηναϊκό στη φάση των 16 (0-1 στη Λεωφόρο) και στο επικό 6-1 επί του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και στο 2-0 επί του ΠΑΟΚ στον τελικό του Σταδίου Καραϊσκάκη.
    Αυτά τα δύο τελευταία ματς αποτέλεσαν την κορύφωση εκείνης της πορείας. Στον ημιτελικό της Νέας Φιλαδέλφειας, στις 17 Μαΐου 1978, αν και ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον Βορειοϊρλανδό Ντέρεκ Σπενς, η ΑΕΚ απάντησε με έξι γκολ: τρία του Μαύρου και άλλα τόσα από τους Μπάγεβιτς, Τάσο και Νικολούδη. Και στις 4 Ιουνίου του 1978 στο Καραϊσκάκη, ο ΠΑΟΚ ήταν το θύμα μιας ακόμα κιτρινόμαυρης επέλασης. Το 1-0 έγινε στο 54’ από τη σέντρα του Παπαϊωάννου και την κεφαλιά του Μπάγεβιτς, ενώ μεγάλη νίκη σφράγισε ο Θωμάς Μαύρος στο 80’ με πλασέ εξ επαφής μετά από προσπάθεια του Μπάγεβιτς.
    Η ΑΕΚ στέφθηκε πρωταθλήτρια και το 1979. Ο Τσαϊκόφσκι είχε αντικατασταθεί το καλοκαίρι του 1978 από τον διάσημο Φέρεντς Πούσκας, όμως χρειάστηκε να αντικατασταθεί και ο Πούσκας μετά από 23 αγωνιστικές από τον τότε συνεργάτη του Ανδρέα Σταματιάδη, ώστε να κάνει η ΑΕΚ την τελική αντεπίθεση που έφερε τον τίτλο. Στις έντεκα αγωνιστικές που απέμεναν, η ΑΕΚ πέτυχε δέκα νίκες και μία ισοπαλία και ισοβάθμησε με τον Ολυμπιακό, αφού αυτός έφερε 3-3 με τον ΟΦΗ την τελευταία αγωνιστική, τη στιγμή που η ΑΕΚ νικούσε με 7-2 τον ΠΑΣ Γιάννινα. Οι δύο ομάδες θα έπρεπε να παίξουν μπαράζ, όμως στις 16 Ιουνίου του 1979 παρατάχθηκε μόνο η ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Ο Ολυμπιακός δεν “κατέβηκε” διαμαρτυρόμενος για τη διαιτησία του Παμπορίδη στο 3-3 του Ηρακλείου, και τελικά δεν εμφανίστηκε στη Λεωφόρο.
    Η ΑΕΚ στέφθηκε πρωταθλήτρια και θα μπορούσε να έχει κατακτήσει δεύτερο σερί νταμπλ, αν δεν είχε πέσει θύμα της μεγαλύτερης έως τότε έκπληξης σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, με αντίπαλο τον Πανιώνιο στο Καραϊσκάκη, στις 9 Ιουνίου. Αν και είχε προηγηθεί νωρίς με το γκολ του Τάσου, στο τέλος έχασε με 3-1, παίζοντας με δέκα παίκτες στο τελευταίο εικοσάλεπτο λόγω αποβολής του σκόρερ της.
    Ο μεγάλος Λουκάς Μπάρλος έμεινε στην προεδρία της ΑΕΚ και στη διετία 1979-81, οπότε και συστάθηκαν οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες (ΠΑΕ), πριν παραχωρήσει τις μετοχές στον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο. Συμπλήρωσε πάνω από 7 χρόνια στη διοικητική ηγεσία της ΑΕΚ και συνέδεσε το όνομά του με την πιο χρυσή περίοδο της ιστορίας του συλλόγου.
    • Ο κόσμος της ΑΕΚ έβαψε κιτρινόμαυρη τη συντριπτική πλειοψηφία των εξεδρών του Ολυμπιακού Σταδίου στον πρώτο τελικό Κυπέλλου Ελλάδας που έγινε σε αυτό, με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ το 1983.
    • Μαύρος, Σάντμπεργκ και Εστερχάζι αποτέλεσαν μια πανίσχυρη τριάδα τη σεζόν 1984-85.
    • Η ενδεκάδα της ΑΕΚ στο 4-1 επί του Παναθηναϊκού το 1983. Ορθιοι από τα αριστερά: Μανωλάς, Δίντσικος, Τζιράκης, Βλάχος, Νικολούδης, Ράντονιτς. Στην κάτω σειρά, από τα αριστερά: Μαύρος, Παραπραστανίτης, Γεωργαμλής, Αρδίζογλου, Αρβανίτης.
    • Ο Χέλμουτ Σενέκοβιτς και ο Μιχάλης Αρκάδης (στο κέντρο της φωτογραφίας) ήταν ο προπονητής και ο πρόεδρος της ΑΕΚ αντίστοιχα όταν κατατήθηκε το Κύπελλο του 1983.

    Μόνο ένα Κύπελλο

    Το καλοκαίρι του 1981 βρήκε την ΑΕΚ στα χέρια του επιχειρηματία αθλητικών ειδών Ανδρέα Ζαφειρόπουλου. Ο νέος μεγαλομέτοχος είχε οικονομική επιφάνεια, αλλά όχι και τη δύναμη να αντιμετωπίσει τους εφοπλιστές Νταϊφά και Βαρδινογιάννη που διοικούσαν Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αντίστοιχα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 1982 αποσύρθηκε από το διοικητικό προσκήνιο, παραχωρώντας την προεδρία στον αείμνηστο Μιχάλη Αρκάδη, έναν εφοπλιστή με μακρά παρουσία στα διοικητικά του συλλόγου, ο οποίος ηγήθηκε της πορείας προς στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας 1983 με το 2-0 επί του ΠΑΟΚ στο τότε νεόκτιστο Ολυμπιακό Στάδιο, έχοντας στην πορεία αποκλείσει τον Ολυμπιακό με δύο νίκες και τον Ηρακλή του Χατζηπαναγή μετά από δύο συγκλονιστικούς ημιτελικούς.
    Ο Θωμάς Μαύρος ήταν το μεγάλο αστέρι της ομάδας και πλαισιωνόταν από μέλη της παλιάς φρουράς, όπως ο Χρήστος Αρδίζογλου και ο Πέτρος Ραβούσης, αλλά και από νέους ταλαντούχους παίκτες (Γεωργαμλής, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος, Δίντσικος, Βλάχος, Στυλιανόπουλος, κ.α.)
    Η σεζόν 1983-84, με το δίδυμο Παναγίδη-Ρουσσάκη στη διοικητική ηγεσία ήταν καταστροφική και ο Ζαφειρόπουλος επέστρεψε στην προεδρία το 1984, ενισχύοντας την ομάδα με παίκτες αξίας, όπως ο Ούγγρος Μάρτον Εστερχάζι και ο Σουηδός Χόκαν Σάντμπεργκ. Η ΑΕΚ έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο, ειδικά στο β’ γύρο με προπονητή τον Αντώνη Γεωργιάδη, αλλά ο τίτλος του 1985 κατέληξε στον ΠΑΟΚ.
    Τη διετία 1985-87 η ΑΕΚ μετακόμισε στο Ολυμπιακό Στάδιο, αφού ο αγωνιστικός χώρος της Νέας Φιλαδέλφειας βρισκόταν σε διαδικασία ανακατασκευής και η περίοδος αυτή συνδυάστηκε με λίγες καλές στιγμές (όπως η νίκη με 1-0 επί της Ρεάλ Μαδρίτης για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) και με πολλά προβλήματα.
    Η ομάδα επέστρεψε στη φυσική της έδρα το 1987 και με προπονητή τον Τόζα Βεσελίνοβιτς έκανε μια καλή πορεία που θα μπορούσε να έχει καταλήξει στην κατάκτηση του τίτλου, αν η τότε οι αθλητικές αρχές δεν επενέβαιναν στο έργο της αθλητικής δικαιοσύνης υπέρ της Λάρισας που τελικά πήρε τον τίτλο του 1988. Αν και αρχικά οι Θεσσαλοί είχαν καταδικαστεί με αφαίρεση βαθμών για το ντοπάρισμα του ποδοσφαιριστή Τσίγκοφ, μια “φωτογραφική” αλλαγή νόμου επέτρεψε στην ΑΕΛ να διατηρήσει τους βαθμούς της, αν και ο παίκτης τιμωρήθηκε. Κάπου εκεί φάνηκε πόσο ανίσχυρη ήταν η ΑΕΚ παρασκηνιακά. Την ίδια εποχή, αποκλείστηκε από το Κύπελλο Ελλάδας με την ήττα με σκορ 1-3 από τον Ολυμπιακό του Κοσκωτά στη Νέα Φιλαδέλφεια και το αποτέλεσμα συνοδεύτηκε από πολλές φήμες. Η εμπιστοσύνη του κόσμου προς τη διοίκηση κλονίστηκε όσο ποτέ και ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος αποχώρησε από την προεδρία μετά την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 1987-88, όταν τα ΜΑΤ εισέβαλαν αναίτια στη “σκεπαστή” εξέδρα της Νέας Φιλαδέλφειας και κτύπησαν τους οπαδούς της ΑΕΚ.
    • Η αρχική ενδεκάδα της ΑΕΚ φωτογραφίζεται πριν το 7-1 επί του Απόλλωνα στον Τελικό Κυπέλλου του 1996. Από αριστερά διακρίνονται οι Σαβέβσκι, Τσιάρτας, Κασάπης, Σαμπανάτζοβιτς, Μπορμπόκης, Μπατίστα, Κετσπάγια, Κωστένογλου, Βλάχος, Ατματσίδης και Μανωλάς.
    • Ενα από τα τρόπαια της εποχής Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ ήταν το Σούπερ Καπ του 1989 με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στα πέναλτι.
    • To ιστορικό γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου που σφράγισε την κατάκτηση του πρώτου επαγγελματικού τίτλου για την ΑΕΚ στο κρίσιμο ματς με τον Ολυμπιακό στις 7 Μαϊου 1989.
    • Δημήτρης Μελισσανίδης και Γιάννης Καρράς πανηγύρισαν δύο πρωταθλήματα στα τρία χρόνια που αποτέλεσαν διοικητικό δίδυμο στην ΑΕΚ.

    Η δεκαετία των θριάμβων

    Τον Ιούνιο του 1988, ο επιχειρηματίας Στράτος Γιδόπουλος ανέλαβε την προεδρία της ΠΑΕ ΑΕΚ, της οποίας μεγαλομέτοχος παρέμενε ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος. Ο πρώην ποδοσφαιριστής της ομάδας Ντούσαν Μπάγεβιτς άφηνε την ομάδα της γενέτειράς του, τη Βελέζ Μόσταρ, για να αναλάβει ως προπονητής μία ακόμα ομάδα που είχε υπηρετήσει και ως παίκτης.
    Η πιο σημαντική μεταγραφή ήταν αυτή του Μίροσλαβ Οκόνσκι από το Αμβούργο και η ΑΕΚ ξεκίνησε μια πορεία που προμηνυόταν ως πολύ δύσκολη απέναντι σε αντιπάλους πανίσχυρους αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά, όπως ο Ολυμπιακός του Γιώργου Κοσκωτά και ο Παναθηναϊκός της οικογένειας Βαρδινογιάννη.
    Η ΑΕΚ παρουσίασε μια συμπαγή και αποτελεσματική ομάδα που κατάφερνε να παίρνει τις νίκες έστω και με 1-0, με πιο σημαντικές αυτές στις έδρες του Παναθηναϊκού, της Πρωταθλήτριας Λάρισας και του ΟΦΗ (στο ουδέτερο ΟΑΚΑ). Ο κορμός που αποτελούσαν οι Οικονομόπουλος (με τρεις αποκρούσεις πέναλτι που έδωσαν ισάριθμους βαθμούς) Μανωλάς, Κούτουλας, Παύλος Παπαϊωάννου, Σαββίδης, Οκόνσκι και ο Σαβέβσκι που ήρθε τον Δεκέμβριο, πλαισιωμένοι από άλλους ικανούς ποδοσφαιριστές (Χριστοδούλου, Πίττας, Χατζής, Σταματής, Βασιλόπουλος, Γεωργιάδης κ.α.) έφτασαν να παίζουν τον τίτλο στην έδρα του Ολυμπιακού, στο ΟΑΚΑ, την προτελευταία αγωνιστική.
    Στις 7 Μαϊου, στο ιστορικό εκείνο ντέρμπι, η ΑΕΚ στέφθηκε πρωταθλήτρια για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια και για πρώτη στο επαγγελματικό πρωτάθλημα! Ο Ολυμπιακός πίεζε και έχανε ευκαιρίες, ο Στέλιος Μανωλάς αναγκάστηκε να κάνει την επέμβαση της καριέρας του αποσοβώντας πάνω στη γραμμή σίγουρο γκολ του Ντέταρι και στο τέλος ο θρίαμβος σφραγίστηκε με το ιστορικό γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου (που μόλις είχε επιστρέψει από πολύμηνη απουσία λόγω τραυματισμού) μετά από συνδυασμό με τον Οκόνσκι στην αντεπίθεση. Η ΑΕΚ των οκτώ παικτών, λόγω των αποβολών των Πεππέ, Μανωλά, Χατζή (άλλες δύο αποβολές είχε ο Ολυμπιακός) κράτησε τη νίκη και τον τίτλο!

    Οι τρεις συνεχόμενοι τίτλοι
    Στη διετία που ακολούθησε η ΑΕΚ θαυμάστηκε για το ποδόσφαιρό της, με κορυφαία στιγμή το 5-3 επί της Ντιναμό Δρέσδης για το Κύπελλο Πρωταθλητριών 1989-90 και το 8-0 επί της Ξάνθης που είναι σκορ-ρεκόρ για την ΑΕΚ στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Ομως, τα οικονομικά προβλήματα που υπήρχαν και που επιτάθηκαν από την ευρωπαϊκή απομόνωση της σεζόν 1990-91, λόγω της τιμωρίας για επεισόδια στον αγώνα ρεβάνς με τη Μαρσέιγ τον Νοέμβριο του 1989, δεν επέτρεπαν στην ομάδα να λειτουργεί σωστά και να ενισχύεται. Την άνοιξη του ’91 ο Στράτος Γιδόπουλος παραιτήθηκε και την προεδρία ανέλαβε ο Κώστας Γενεράκης.
    Με τον ρόλο του Μπάγεβιτς ενισχυμένο και με τους Δημητριάδη, Αλεξανδρή, Σαμπανάτζοβιτς να αποτελούν μεταγραφές πρώτης σειράς, η ΑΕΚ έκανε τη μεγάλη αντεπίθεση που ως αποτέλεσμα είχε την κατάκτηση τριών συνεχόμενων τίτλων:
    • Το 1991-92 με ποδόσφαιρο που θαυμάστηκε από όλους και με την ΑΕΚ να στέφεται πρωταθλήτρια μέσα στην Τούμπα, έχοντας κάνει στα δέκα προηγούμενα ματς ένα σερί δέκα νικών!
    • Το 1992-93, και με τους νέους ιδιοκτήτες Δημήτρη Μελισσανίδη και Γιάννη Καρρά να δυναμώνουν ακόμα περισσότερο την ομάδα και την εταιρεία, η ΑΕΚ ήταν και πάλι πρωταθλήτρια, με νίκη 3-1 επί του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια την τελευταία αγωνιστική (και ενώ είχε προηγηθεί ένα δίμηνο θρίλερ με την ΑΕΚ και με τον Παναθηναϊκό να εναλλάσσονται στην κορυφή, αν και η “Ενωση” είχε κερδίσει με 3-1 το ντέρμπι του δεύτερου γύρου στη Νέα Φιλαδέλφεια)
    • Το 1993-94 με μεγάλη άνεση και διαφορά, καθώς η ΑΕΚ ήταν πλέον ένα επίπεδο πάνω από τις άλλες ομάδες. Θα μπορούσε να έχει κατακτήσει και το νταμπλ, αν δεν ήταν άτυχη να χάσει το Κύπελλο στα πέναλτι με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στον επικό Τελικό του ΟΑΚΑ που στα 120’ της αγωνιστικής του διάρκειας είχε λήξει 3-3 Τσάμπιονς Λιγκ και δύο Κύπελλα.
    Συνέχεια της κατάκτησης του τρίτου τίτλου, ήταν η πρώτη πρόκριση ελληνικής ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η ΑΕΚ απέκλεισε την πανίσχυρη Γκλάσγκοου Ρέιντζερς εκείνης της εποχής με δύο νίκες, 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια χάρις στα γκολ του νεοαποκτηθέντα Δημήτρη Σαραβάκου και με 1-0 στη Γλασκώβη με το ιστορικό γκολ του Τόνι Σαβέβσκι. Σε όμιλο με τις Καζίνο Σάλτσμπουργκ και με τους μετέπειτα αντιπάλους στον τελικό Αγιαξ και Μίλαν, η ελληνική ομάδα έκανε καλές εμφανίσεις αλλά πήρε μόνο δύο λευκές ισοπαλίες με Σάλτσμπουργκ εκτός έδρας και Μίλαν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ηταν το αποκορύφωμα μιας τριετίας τίτλων και επιτυχιών για το ιδιοκτησιακό δίδυμο. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο Γιάννης Καρράς έβαλαν το όνομά τους στο πάνθεον των μεγάλων διοικητικών ηγετών της ΑΕΚ.
    Η προσπάθεια της Ευρώπης είχε κόστος μια κακή πορεία στο πρωτάθλημα, ενώ στο τέλος της σεζόν, μετά την άδικη ήττα από τον Παναθηναϊκό στον τελικό Κυπέλλου με το ανύπαρκτο πέναλτι που κέρδισε και εκτέλεσε ο Κριστόφ Βαζέχα, το διοικητικό δίδυμο παραχώρησε τις μετοχές του στον επιχειρηματία Μιχάλη Τροχανά. Επί των ημερών του τελευταίου, η ΑΕΚ κατέκτησε δύο φορές το Κύπελλο Ελλάδας το 1996 και το 1997, ενώ έχασε και στις δύο αυτές σεζόν το πρωτάθλημα από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό αντίστοιχα στις λεπτομέρειες και μετά από πολλές αμφιλεγόμενες διαιτητικές αποφάσεις.
    Στο Κύπελλο του 1996, η ΑΕΚ απέκλεισε τους δύο μεγάλους αντιπάλους της πριν συντρίψει στον τελικό του ΟΑΚΑ τον πολύ καλό Απόλλωνα της εποχής με 7-1, ενώ το 1997 –και με τον Πέτρο Ραβούση να έχει αντικαταστήσει τον Ντούσαν Μπάγεβιτς από το καλοκαίρι του 1996- νίκησε τον Παναθηναϊκό στα πέναλτι στον Τελικό του Καραϊσκάκη και ενώ στα ημιτελικά είχε αποκλείσει με δύο νίκες τον Ολυμπιακό. Την ίδια εποχή, η ΑΕΚ έφτασε ως τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, όπου αποκλείστηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν.

    Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία
    Από το καλοκαίρι του 1996 οι κιτρινόμαυροι είχαν ενισχυθεί με τον Ντέμη Νικολαΐδη που αποτέλεσε το νέο ηγέτη της ομάδας, σε μια εποχή που τα σύνορα είχαν ανοίξει για παίκτες όπως ο Βασίλης Τσιάρτας, ο Βασίλης Μπορμπόκης και ο Τιμούρ Κετσπάγια. Στις αρχές της σεζόν 1997-98, με το ρόστερ αρκετά αλλαγμένο πια και με τον Ρουμάνο Ντουμίτρου Ντουμιτρίου στον πάγκο, είχε έρθει η ώρα για νέα αλλαγή σκυτάλης στα διοικητικά, με τον Μιχάλη Τροχανά να πουλάει το ποσοστό της SoE International στη βρετανική εταιρεία ENIC PLC, η οποία είχε ήδη δραστηριοποιηθεί στα διοικητικά άλλων ευρωπαϊκών συλλόγων.
    Ηταν η σεζόν των μεγάλων ατυχιών και των μεγάλων χαμένων ευκαιριών. Οι απώλειες των Κωστή (ο τραυματισμός του σε αγώνα με τη Στουρμ Γκρατς αποτέλεσε ουσιαστικά το τέλος της καριέρας του) Μπατίστα και τα προβλήματα που ταλαιπώρησαν τον Νικολαΐδη, άφησαν την ΑΕΚ ανίσχυρη επιθετικά. Μπορεί να κέρδισε και τα τέσσερα ντέρμπι με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, όμως στο τέλος τερμάτισε 3η. Παράλληλα, έχασε την ευκαιρία για πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων όταν ηττήθηκε με 2-1 από τη Λοκομοτίβ στο τελευταίο λεπτό του αγώνα της Μόσχας.
    Στη λήξη εκείνης της σεζόν έκλεισε, μετά από δύο δεκαετίες προσφοράς στην ΑΕΚ, και το κεφάλαιο “Στέλιος Μανωλάς”. Στα 37 του κρέμασε τα παπούτσια του έχοντας παίξει πάνω από 500 επίσημα ματς με την ΑΕΚ και έχοντας πανηγυρίσει τέσσερα Πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα Ελλάδας.
    • Φανταστική ατμόσφαιρα στη Νέα Φιλαδέλφεια στον αγώνα με την Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2000-01.
    • Γύρος θριάμβου από τους παίκτες της ΑΕΚ μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου 2002, με πρώτους στη σειρά τους Νικολαϊδη, Ζήκο, Κωστένογλου και Λάκη.
    • Με αυτό το απευθείας φάουλ του Βασίλη Τσιάρτα η ΑΕΚ άνοιξε το σκορ στο ιστορικό 3-3 με τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Νέα Φιλαδέλφεια για το Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2002-03.
    • Μαλαδένης, Ιβιτς και Ζαγοράκης πανηγυρίζουν το 2-2 με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου.

    Επιτυχίες αλλά και προβλήματα

    Από το καλοκαίρι του 1997 και μετά, η ΑΕΚ είχε μπει σε μια διαδικασία συνεχών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα: από την ιδιοκτησία και τους προέδρους (πρώτος πρόεδρος επί ENIC ήταν ο διακεκριμένος ορθοπεδικός και παλιά μεγάλη δόξα της ομάδας Παντελής Νικολάου, αλλά τον διαδέχθηκε ο Κώστας Γενεράκης στα τέλη του 1998, ενώ μέσα στο 1999 ανέλαβε ο Στέφανος Μαματζής) μέχρι τα πρόσωπα που διοικούσαν την εταιρεία και την ομάδα. Το καλοκαίρι του 1998 ήταν προπονητής ο Σέρβος Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς, τον διαδέχθηκε λίγους μήνες μετά ο Ουκρανός Ολεγκ Μπλαχίν, αλλά το καλοκαίρι του 1999 στον πάγκο καθόταν ο Σέρβος Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς. Την ίδια εποχή η ολλανδική εταιρεία NETMED αναλάμβανε το μάνατζμεντ της ΠΑΕ.
    Το δεύτερο εξάμηνο του 1999 ήταν τραυματικό για την ΑΕΚ, αν και ξεκίνησε με ενθουσιασμό και με καλές μεταγραφές, όπως αυτή του Σέρβου μεσοεπιθετικού Ντράγκαν Τσίριτς με τη μορφή δανεισμού από την Μπαρτσελόνα. Η συνέχεια, όμως, ήταν τραγική: η ΑΕΚ όχι μόνο αποκλείστηκε από την ΑΙΚ Στοκχόλμης στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ τον Αύγουστο, αλλά ακολούθησε ο σεισμός του Σεπτεμβρίου που έπληξε το πεπαλαιωμένο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και ανάγκασε την ομάδα να αλλάζει έδρες για αρκετό καιρό. Σε ένα από τα λίγα ματς που έπαιξε στην έδρα της, έπεσε θύμα σφαγιαστικής διαιτησίας από τον Πατρινό Δημητρόπουλο σε ντέρμπι κεκλεισμένων των θυρών με τον Ολυμπιακό και πλήρωσε τα επεισόδια που ακολούθησαν με εξοντωτικές ποινές έδρας και παικτών (Κασάπης).
    Στις αρχές του 2000 ο αείμνηστος Γιάννης Παθιακάκης αντικατέστησε τον Τουμπάκοβιτς και η βελτίωση της ομάδας ήταν θεαματική, αφού η σεζόν τελείωσε με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας στο 3-0 του Τελικού με αντίπαλο τον Ιωνικό στο ΟΑΚΑ. Με το ίδιο σκορ είχε νικήσει η ΑΕΚ νωρίτερα και τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά.
    Το καλοκαίρι του 2000, με πρόεδρο το κορυφαίο στέλεχος της NETMED, τον Ολλανδό Κορνίλιους Σιρχάουζ και με τον Παθιακάκη προπονητή, έγινε ένα φιλόδοξο ξεκίνημα με σημαντικές μεταγραφές (επιστροφή Τσιάρτα, απόκτηση Νάβας, Ρουίζ από την Μπόκα Τζούνιορς και Φερούζεμ από Παλμέιρας) αλλά η πορεία δεν ήταν καλή. Η πρόκριση επί της Λεβερκούζεν ήταν απλώς μια αναλαμπή, αφού λίγο καιρό αργότερα χρειάστηκε νέα αλλαγή στον πάγκο, με τον Τόνι Σαβέβσκι να γίνεται μέσα μια μέρα από παίκτης, προπονητής, έχοντας στο πλευρό του τον Ευγένιο Γκέραρντ. Η ΑΕΚ βελτιώθηκε αλλά τερμάτισε 3η.
    Το καλοκαίρι του 2001 η ΠΑΕ ΑΕΚ βρέθηκε στα χέρια του Μάκη Ψωμιάδη. Η ENIC συνέχισε να κατέχει τις μετοχές, αλλά ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας έκανε όλο το κουμάντο και, φεύγοντας κυνηγημένος τον Φεβρουάριο του 2003 μετά το επεισόδιο έξω από το σπίτι του τότε ποδοσφαιριστή της ομάδας Ντέμη Νικολαΐδης, άφησε πίσω του ένα λεηλατημένο ταμείο που έφερε την ΑΕΚ στο χείλος του γκρεμού.
    Στα λίγα καλά εκείνης της εποχής λογίζονται η κατάκτηση του Κυπέλλου του 2002 με το 2-1 επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, η πορεία στο πρωτάθλημα και η απώλειά του από τον ίδιο αντίπαλο στην ισοβαθμία με τον Φερνάντο Σάντος προπονητή και οι έξι ισοπαλίες στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2002-03, με προπονητή πια τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, όπου τερμάτισε 3η στον όμιλό της, όμως έγραψε ιστορία με το 3-3 της Νέας Φιλαδέλφειας με αντίπαλο τη “γαλαξιακή” Ρεάλ Μαδρίτης των Ζιντάν, Ραούλ, Φίγκο, κ.α. αλλά και με το 2-2 που “γύρισε” από 2-0 στο Μπερναμπέου. Οι υπόλοιπες ισοπαλίες σημειώθηκαν με τη Ρόμα και με την πρωταθλήτρια Βελγίου Γκενκ.
    Όμως η κακοδιαχείριση ετών και ειδικά το πέρασμα Ψωμιάδη είχαν ήδη δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα. Το καλοκαίρι του 2003 πέρασε μέσα στην αγωνία για το αν η ΠΑΕ θα έπαιρνε άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Παράλληλα, η κατεδάφιση του γηπέδου από τον τότε υπηρεσιακό πρόεδρο Γιάννη Γρανίτσα άφηνε την ΑΕΚ άστεγη και δυστυχώς παραμένει άστεγη ακόμα.
    Το σχέδιο Γρανίτσα για ένα αθλητικό κέντρο πολλαπλής χρήσης με τεράστιους εμπορικούς χώρους “σκόνταψε” στις αντιδράσεις των κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας και στην έλλειψη πόρων, ενώ ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης κατάφερε να εντάξει το νέο Καραϊσκάκη στα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αντί του γηπέδου της ΑΕΚ που είχε αρχικά συμπεριληφθεί. Η ΑΕΚ έμενε χωρίς σπίτι μετά από 73 χρόνια και χωρίς, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, να έχει εξασφαλισμένη τη μεταστέγασή της.
    Η σεζόν 2003-04 ήταν τραγική. Η ΑΕΚ έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά πήρε μόνο δύο βαθμούς σε όμιλο με Λα Κορούνια, Αϊντχόφεν και Μονακό, έχοντας ως έδρα τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στο πρωτάθλημα, περιπλανήθηκε σε πέντε διαφορετικές έδρες (Νέα Σμύρνη, Ανω Λιόσια, Λεωφόρος, Ταύρος, Καλλιθέα) και, έχοντας τεράστια οικονομικά προβλήματα, έχασε νωρίς όλους τους στόχους. Ηδη, όμως, ο Ντέμης Νικολαΐδης από τη Μαδρίτη, όπου αγωνιζόταν με την Ατλέτικο, κατάστρωνε το σχέδιο σωτηρίας.
    • Ενός λεπτού σιγή για τα αθώα θύματα των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών από τους ποδοσφαιριστές της Παρτιζάν και της ΑΕΚ.
    • Οι ομάδες της Παρτιζάν και της ΑΕΚ λίγο πριν τον ιστορικό φιλικό στο Βελιγράδι. Οι ποδοσφαιριστές της ελληνικής ομάδας που εικονίζονται είναι οι (όρθιοι από αριστερά προς τα δεξιά) Μιλοβάνοβιτς, Κοπιτσής, Καλλιτζάκης, Ζουμπούλης, Μαλαδένης, Ατματσίδης, Μπαμπούνσκι. Κάτω, από αριστερά προς τα δεξιά: Σαβέβσκι, Νικολαϊδης, Κατσαβός, Τσέκολι. Αργότερα αγωνίστηκαν στην ΑΕΚ οι δύο παίκτες της Παρτιζάν που φαίνονται στην άκρη αριστερά: πάνω, ο Βλάνταν Ιβιτς και κάτω ο Νέναντ Μπιέκοβιτς.
    • Οι οπαδοί των δύο ομάδων εισβάλλουν αδερφωμένοι στον αγωνιστικό χώρο και διακόπτουν τον αγώνα στο 68’, αποθεώνοντας τους ποδοσφαιριστές.
    • Ντέμης Νικολαϊδης και Δημήτρης Μελισσανίδης στη συνέντευξη τύπου πριν το ταξίδι στο Βελιγράδι.

    Βελιγράδι: Αποστολή ειρήνης

    Στις 7 Απριλίου η ΑΕΚ γιορτάζει και θυμάται πάντα ένα ιστορικό επίτευγμά της που ξεφεύγει από τα αθλητικά πλαίσια. Θυμάται ένα ταξίδι ειρήνης και συμπαράστασης σε έναν αδερφό λαό που δοκιμαζόταν.
    Την άνοιξη του 1999, η ΑΕΚ ανακοίνωσε την διεξαγωγή φιλικού αγώνα με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι την Μεγάλη Τετάρτη 7 Απριλίου, εν μέσω των ΝΑTΟϊκών βομβαρδισμών που είχαν ξεκινήσει στις 24 Μαρτίου του 1999 με απόφαση του Αμερικάνου προέδρου Μπιλ Κλίντον, επειδή η Σερβία αρνείτο να υπογράψει τη συμφωνία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου! Βομβαρδισμών που διήρκεσαν 78 μέρες και κόστισαν τη ζωή σε 500 άμαχους, σύμφωνα με αντικειμενικές πηγές ενώ το Βελιγράδι έκανε λόγο για περίπου 5000!
    Με εμπνευστή του όλου εγχειρήματος τον Δημήτρη Μελισσανίδη και με τη σύμφωνη γνώμη του ποδοσφαιρικού τμήματος και ειδικά του αρχηγού της ομάδας Ντέμη Νικολαΐδης, η ΑΕΚ πήρε μια απόφαση που γράφτηκε στην ιστορία. Ηταν ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους, αφού οι λεγόμενες “έξυπνες” βόμβες που έριχναν οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στο σερβικό έδαφος είχαν κάνει πολλά τραγικά λάθη που κόστισαν αθώες ζωές. Το κονβόι με τα πέντε πούλμαν της ελληνικής αποστολής, στο οποίο συμμετείχαν και εξέχουσες προσωπικότητες εκτός ποδοσφαίρου, όπως ο Μανώλης Γλέζος, θα μπορούσε να κινδυνεύσει!
    Η αποστολή της ΑΕΚ ταξίδεψε την παραμονή του αγώνα για την Βουδαπέστη όπου και διανυκτέρευσε, και το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης η αποστολή ξεκίνησε οδικώς για το Βελιγράδι, μέσα σε διαρκή αποθέωση από τους Σέρβους. Η άφιξη στην πρωτεύουσα της χώρας ήταν από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές, με τους ντόπιους να προσφέρουν ψωμί και αλάτι, το οποίο συμβολίζει τη σερβική φιλοξενία. Μια σύντομη στάση στο Προεδρικό μέγαρο όπου η ΑΕΚ μετέφερε το μήνυμα συμπαράστασης όλου του ελληνικού λαού και στην συνέχεια η άφιξη στο γήπεδο της Παρτιζάν, όπου η διοίκηση, οι συνοδοί και οι οπαδοί της ΑΕΚ, κυρίως από την Original 21, γνώρισαν νέα αποθέωση.
    Οι δύο ομάδες μπήκαν μαζί στο γήπεδο κρατώντας ένα πανό που έγραφε το μήνυμα του αγώνα: «NATO stop the war, stop the bombing». Ο αγώνας δεν έληξε ποτέ. Ή μάλλον, έληξε πρόωρα όταν οι οπαδοί των δύο ομάδων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο
    Ηταν η πιο όμορφη διακοπή αγώνα στην ιστορία του ποδοσφαίρου αφού οι οπαδοί των δύο ομάδων άντεξαν μόνο 68 λεπτά και μετά μπήκαν στο γήπεδο: οι Σέρβοι από το πέταλο και οι οπαδοί της ΑΕΚ από το κέντρο και έτρεξαν να αγκαλιαστούν.
    Ολοι μαζί, ποδοσφαιριστές και προπονητές των δύο ομάδων έγιναν ένα κουβάρι. Ηταν συγκλονιστική στιγμή. Ιστορική, μοναδική και ανεπανάληπτη. Ηταν η στιγμή που έβαλε την ΑΕΚ στις καρδιές ενός ολόκληρου λαού. Ηταν μια ακόμα απόδειξη του πόσο διαφορετικό, περήφανο και μεγαλειώδες είναι να είσαι ΑΕΚ.
    Μετά από αυτό, όμως, όλοι έπρεπε να τρέξουν: οι Ελληνες για να εγκαταλείψουν το σερβικό έδαφος πριν σκοτεινιάσει και οι Σέρβοι να κρυφτούν στα καταφύγια για μια ακόμα νύχτα βομβαρδισμών.
    • Κατάμεστο από 63 χιλιάδες φίλους της ΑΕΚ το Ολυμπιακό Στάδιο στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό το 2004..
    • Με αυτό το γκολ ο Ζούλιο Σέζαρ έδωσε στην ΑΕΚ τη μεγάλη νίκη επί της Μίλαν.
    • Ο Φερνάντο Σάντος ήταν ο προπονητής της ΑΕΚ τα δύο πρώτα χρόνια της διοίκησης Ντέμη Νικολαϊδη.
    • Το γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου επί της Λιλ έφερε την πρώτη νίκη της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ.

    Το νέο ξεκίνημα

    Τον Ιανουάριο του 2004, η Η ΑΕΚ είχε μπει στην τελική ευθεία μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης που έδειχνε να οδηγεί μαθηματικά σε διάλυση. Στις 20 Ιανουαρίου, το ραδιόφωνο του SportFM μετέδωσε την είδηση πως ο τότε παίκτης της Ατλέτικο Μαδρίτης Ντέμης Νικολαΐδης με ομάδα επιχειρηματιών κινείτο για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ.
    Ετσι κάπως ξεκίνησε μια περίοδος με καλές και κακές στιγμές για την ΑΕΚ που έγινε η πρώτη πολυμετοχική ΠΑΕ με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο έναν πολύ μεγάλο ποδοσφαιριστή.
    Ο Ντέμης επέστρεψε θριαμβευτής από το EURO 2004 και... σήκωσε τα μανίκια, έχοντας κοντά του επιχειρηματίες όπως οι Νίκος Νοτιάς, Πέτρος Παππάς, Πόλυς Χατζηιωάννου, Γκίκας Γκούμας και Τάκης Κανελλόπουλος.
    Μεγαλύτερος όμως υποστηρικτής του οράματός του, ήταν ο κόσμος της ΑΕΚ. Εμειναν στην ιστορία οι λαοσυνάξεις στο ΟΑΚΑ, όπως οι 63.000 θεατές στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, αλλά και σε λιγότερο εμπορικά ματς. Για να μπορεί, όμως, η ΑΕΚ να συνεχίσει να ζει, έπρεπε να απαλλαγεί από τον βραχνά των χρεών που είχαν συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας κυρίως της διετούς διοίκησης Ψωμιάδη. Ως μονόδρομος και μοναδική λύση εξυγίανσης παρουσιάστηκε η υπαγωγή της ΠΑΕ ΑΕΚ στο άρθρο 44, έναν νόμο του 1990 για την εξυγίανση εταιριών που υποχρέωνε το 40% των πιστωτών μιας εταιρίας να δεχτεί τον διακανονισμό των χρεών που θα έχει αποδεχτεί το άλλο 60%.
    Η ΑΕΚ άγγιξε τον τίτλο τη σεζόν 2004-05, παίζοντας με μια νέα ομάδα, χωρίς τα πολλά μεγάλα αστέρια και με μπροστάρηδες τους Νίκο Λυμπερόπουλο και Κώστα Κατσουράνη, αλλά και με τον Νίκο Κωστένογλου στην 11η σεζόν του στην ΑΕΚ. Με τεχνικό διευθυντή τον Ιλια Ιβιτς και με προπονητή ξανά τον Φερνάντο Σάντος, η ΑΕΚ διεκδικούσε τον τίτλο ως τον αγώνα της αντιπροτελευταίας αγωνιστικής, οπότε και ήρθε η ήττα με 0-1 από τον Ιωνικό ενώ μια βδομάδα μετά χάθηκε και η πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ, από ένα πέναλτι που δεν καταλόγισε ο Κύρος Βασσάρας στο 0-0 με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Αλλά και στο Κύπελλο η ΑΕΚ αποκλείστηκε στην παράταση του επαναληπτικού ημιτελικού. Στον πρώτο αγώνα του ΟΑΚΑ η ΑΕΚ είχε πέντε (!) δοκάρια και έχασε με 1-0! Στις αρχές εκείνης της σεζόν, η ΑΕΚ γιόρτασε και τα 80 χρόνια της με ένα ιστορικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Κορυφαία στιγμή του γενέθλιου οδοιπορικού, ήταν η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Διεξήχθησαν και δύο φιλικά με τη Γαλατασαράι σε Πόλη και Αθήνα.
    Το 2005-06 η ΑΕΚ κατάφερε να τερματίσει δεύτερη στο πρωτάθλημα και να εξασφαλίσει θέση στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ στο Κύπελλο έφτασε στον τελικό αλλά έχασε από τον Ολυμπιακό με 3-0 στο Παγκρήτιο. Ο Φερνάντο Σάντος αποχώρησε και τη θέση του πήρε το καλοκαίρι του 2006 ο Ισπανός Λορέντσο Σέρα Φερέρ, ένας καταξιωμένος τεχνικός με προϋπηρεσία στην Μπαρτσελόνα και με μεγάλες επιτυχίες στον πάγκο της Μπέτις.
    Η ΑΕΚ απέκλεισε στον προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ στη σκωτσέζικη Χαρτς και μπήκε στους ομίλους, όπου έφτασε μια ανάσα από την πρόκριση στους 16, πετυχαίνοντας μεταξύ άλλων την πρώτη της νίκη επί της Λιλ και έναν πραγματικό θρίαμβο επί της Μίλαν με 1-0 στο κατάμεστο ΟΑΚΑ. Ηταν οι πρώτες νίκες της στο Τσάμπιονς Λιγκ.
    • Το πρώτο γκολ από τον Ισμαέλ Μπλάνκο στο ιστορικό 4-0 επί του Ολυμπιακού.
    • Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος που στη φωτογραφία παραλαμβάνει το βραβείο του κορυφαίου της αγωνιστικής από τον Στέλιο Μανωλά, ήταν μια από τις μεγάλες αποκαλύψεις της ΑΕΚ τη σεζόν 2007-08.
    • Ο Ακης Ζήκος αποχωρεί από την ποδοσφαιρική δράση τη μέρα που ο κόσμος της ΑΕΚ αποθέωσε την ηθική πρωταθλήτρια του 2008.
    • Τα χαρακτηριστικά υψωμένα τέσσερα δάχτυλα του Ριβάλντο.

    Ηθική πρωταθλήτρια

    Το 2007-2008 η ΑΕΚ ήταν πρώτη στο γήπεδο αλλά όχι πρωταθλήτρια. Εκανε εντυπωσιακές μεταγραφές, όπως αυτή του ελεύθερου από τον Ολυμπιακό Ριβάλντο, του αρχηγού της Βιγιαρεάλ Ροδόλφο Αρουαμπαρένα και του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής της Αργεντινής Ισμαελ Μπλάνκο, πούλησε 25μιση χιλιάδες διαρκείας, αλλά στο τέλος έμεινε με την πίκρα ενός τίτλου χαμένου στα χαρτιά λόγω της υπόθεσης Βάλνερ.
    Κορυφαία στιγμή ήταν το 4-0 επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ με τα γκολ των Μπλάνκο, Εντίνιο, Λυμπερόπουλου και Καφέ, στις 31 Μαρτίου του 2008. Στον πάγκο ήταν πια ο Νίκος Κωστένογλου που είχε αντικαταστήσει ένα μήνα νωρίτερα τον Σέρα Φερέρ.
    Ηδη όμως ο Ολυμπιακός έπαιζε με συν τρεις βαθμούς, αφού είχε πάρει στα χαρτιά τον αγώνα με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, τον οποίον είχε χάσει στο γήπεδο με 1-0, λόγω αντικανονικής συμμετοχής του Αυστριακού επιθετικού Ρόμαν Βάλνερ. Στο τέλος είχε έναν βαθμό περισσότερο από την ΑΕΚ και κατέκτησε έτσι ένα ακόμα αμφιλεγόμενο πρωτάθλημα.
    Η απογοήτευση οδήγησε την ΑΕΚ και σε πολύ κακές εμφανίσεις στα πλέι οφ, με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να χάσει και την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Παράλληλα, επήλθε και σημαντικό ρήγμα στις σχέσεις του Νικολαΐδης με αρκετά μέλη και χρηματοδότες της μετοχικής ομάδας.
    Ετσι ο Ντέμης ενημέρωσε τους άλλους μετόχους στα μέσα Ιουνίου με ηλεκτρονική αλληλογραφία πως στο τέλος της πενταετίας, τον Μάιο του 2009, θα αποχωρήσει από την προεδρία της ΠΑΕ. Ομως, η διαρροή της πρόθεσής του μέσα στο καλοκαίρι και το κακό ξεκίνημα της (πολύ αλλαγμένης) ομάδας υπό τον Γιώργο Δώνη, επέσπευσαν τις διαδικασίες.
    Στις 2 Νοεμβρίου αμέσως μετά τον νικηφόρο αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης με 2-1 στο ΟΑΚΑ ο Ντέμης Νικολαΐδης ανακοίνωσε την παραίτησή του, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα λύθηκε το συμβόλαιο και του προπονητή ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς.
    • Η ΑΕΚ με την κεφαλιά του Τραϊανού Δέλλα εξασφάλισε την πρόκριση στον μεγάλο τελικό του κυπέλλου, επικρατώντας του ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα.
    • Η ΑΕΚ πανηγυρίζει την κατάκτηση του Κυπέλλου του 2011 μετά το 3-0 επί του Ατρόμητου στο ΟΑΚΑ.
    • Τα δάκρυα του Νίκου Πανταζή, της ζωντανής ιστορίας της ΑΕΚ, ήταν το φινάλε της ποδοσφαιρικής τραγωδίας που ολοκληρώθηκε με την ήττα από τον Ατρόμητο στο Περιστέρι.
    • Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς πέρασε για Τρίτη φορά το κατόφλι των Θρακομακεδόνων ως προπονητής της ΑΕΚ το 2008.

    Τα δύσκολα χρόνια

    Στις 2 Νοεμβρίου 2008 ο Ντέμης Νικολαΐδης, ενοχλημένος από τις αποδοκιμασίες εις βάρος ποδοσφαιριστών, ενεργοποίησε την παραίτηση του από την προεδρία. Η ΑΕΚ γύρισε σελίδα και η πρώτη κίνηση ήταν το άνοιγμα προς προσωπικότητες της «κιτρινόμαυρης» ιστορίας. Οι Τάκης Κανελλόπουλος και Νίκος Κούλης ανέλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο και συμφώνησαν με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να αναλάβει για τρίτη φορά την τεχνική ηγεσία της ομάδας, ενώ κάλεσαν και με τον Στέλιο Μανωλά για την ανάληψη ρόλου τεχνικού διευθυντή.
    Στις αρχές Δεκεμβρίου οι μέτοχοι αποφάσισαν να αναλάβει πρόεδρος της ΠΑΕ ο Γιώργος Κιντής, αλλά πριν τελειώσει ο Ιανουάριος του 2009 οι μέτοχοι όρισαν πρόεδρο τον ήδη διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ, Νίκο Θανόπουλο. Αγωνιστικά, η ΑΕΚ έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, όμως έμελλε να είναι έτοιμη μετά από μια ποδοσφαιρική οδύσσεια 120 λεπτών, οκτώ γκολ και συνολικά 31 πέναλτι! Αν και η ΑΕΚ σκόραρε δύο φορές με τον Ισμαελ Μπλάνκο στο πρώτο ημίχρονο, στο δεύτερο μέρος, η πίεση του Ολυμπιακού έφερε την ισοφάριση. Ομως το... θρίλερ είχε δρόμο ακόμα. Στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας, ο Νάτσο Σκόκο έκανε το 3-2 με φανταστική ατομική προσπάθεια. Ωστόσο, στην τελευταία φάση του ματς, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με τον Ματ Ντάρμπισιρ. Στην παράταση η ΑΕΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ, αλλά κατάφερε να ισοφαρίσει με νέο απίστευτο γκολ του Σκόκο. Στα πέναλτι, η ΑΕΚ ηττήθηκε με 15-14.
    Ο Σταύρος Αδαμίδης ανέλαβε πρόεδρος τον Μάρτιο του 2010 και έκλεισε άμεσα τη συμφωνία με τον Αρναρ Γκρέταρσον ως τεχνικό διευθυντή. Ενα χρόνο μετά, στο τέλος της σεζόν 2010-11, η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας. Ο Ισπανός προπονητής Μανόλο Χιμένεθ που είχε αντικαταστήσει τον Μπάγεβιτς από τον Σεπτέμβριο του ’10, έμελλε να οδηγήσει την ομάδα στον πρώτο της τίτλο μετά το Κύπελλο του 2002.
    Η ΑΕΚ απέκλεισε στα προημιτελικά τον Παναθηναϊκό, έστω και αν χρειάστηκε το γκολ φάουλ του Μίτσελ στις καθυστερήσεις, σχεδόν από τη σέντρα (!) ενώ στα ημιτελικά αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ, με την πρόκριση να επιτυγχάνεται με νίκη μέσα στην Τούμπα, με μια κεφαλιά του Δέλλα. Στον τελικό του κατακίτρινου ΟΑΚΑ με τον Ατρόμητο, η ΑΕΚ επικράτησε με 3-0. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος ήταν εκείνος που άνοιξε τον δρόμο για τη νίκη και τον μοναδικό τίτλο της καριέρας του, ενώ οι Μπάχα και Καφές έδωσαν διαστάσεις θριάμβου στο δεύτερο ημίχρονο.
    Διοικητικά όμως, η κατάσταση δεν ομαλοποιήθηκε. Η απόκτηση του Εϊντούρ Γκούντγιονσεν ήταν η μεγάλη κίνηση του καλοκαιριού, αλλά έφυγαν οι Σκόκο και Μπλάνκο. Μετά το κακό ξεκίνημα, αποχώρησε και ο Χιμένεθ και ανέλαβε ο Νίκος Κωστένογλου. Η ΑΕΚ εξασφάλισε αγωνιστικά την έξοδό της στην Ευρώπη, όμως η μη αδειοδότηση από την ΟΥΕΦΑ για τη συμμετοχή στο Γιουρόπα, Λιγκ σήμαινε ότι η ΑΕΚ θα έλειπε από την Ευρώπη μετά από 21 χρόνια! 
    Στα μέσα Ιουνίου ανέλαβε πρωτοβουλία ο Θωμάς Μαύρος και έδωσε τα ηνία στον προπονητή και πρώην συμπαίκτη του στην ΑΕΚ Βαγγέλη Βλάχο. Η ομάδα όμως είχε αποψιλωθεί λόγω των οικονομικών συνθηκών και είχαν φύγει όλοι οι έμπειροι παίκτες. Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά και η ΑΕΚ έκανε την πρώτη νίκη της μόλις την 8η αγωνιστική, όταν είχε ήδη λυθεί η συνεργασία με τον Βλάχο (αντικαταστάθηκε από τον Εβαλντ Λίνεν) με τρόπο που οδήγησε και τον Μαύρο σε αποχώρηση, Τη θέση του πήρε ο Ανδρέας Δημητρέλος, όμως η μοίρα της ομάδας δεν άλλαξε.
    Η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να φύγει σχεδόν ποτέ από την επικίνδυνη ζώνη και αποκορύφωμα της τραγωδίας ήταν το ματς με τον Πανθρακικό που διακόπηκε λόγω επεισοδίων, όταν η Ενωση βρέθηκε πίσω στο σκορ. Το μοιραίο φινάλε καταγράφηκε στις 21 Απριλίου στο Περιστέρι, όταν η ΑΕΚ ηττήθηκε από τον Ατρόμητο και έχασε την κατηγορία.
    • Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια το σχέδιο κατασκευής του Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού “Αγιά Σοφιά”.
    • Ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης πάνω από τη μακέτα του νέου γηπέδου.
    • Τη νίκη επί της Κηφισιάς στη γεμάτη από οπαδούς Ριζούπολη, σφράγισε και μαθηματικά την άνοδο της ΑΕΚ.
    • Οι μεγάλες δόξες της ΑΕΚ στην ηγεσία του αγωνιστικού τμήματος της ομάδας στο νέο ξεκίνημα του 2013: Μπορμπόκης, Ζήκος, Δημητριάδης, Λυμπερόπουλος, Δέλλας και Μπάγεβιτς δίπλα στον Δημήτρη Μελισσανίδη.

    Η μεγάλη αντεπίθεση

    Στις 21 Απριλίου του 2013 η ΑΕΚ έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της ιστορίας της με τον υποβιβασμό στη Football League 2. Δύο χρόνια μετά όμως, τίποτα δεν θυμίζει εκείνες τις μέρες.
    Βασικός πυλώνας της προσπάθειας ήταν η επιστροφή της ΑΕΚ στο σπίτι της, στο Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού “Αγιά Σοφιά”, στον ιερό χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας. Με σύνθημα "σφουγγάρι στο παρελθόν", ο Δημήτρης Μελισσανίδης προσέγγισε παράγοντες όπως τους Πέτρο Παππά και Πόλυ Χατζηιωάννου και εξασφάλισε την ενεργή στήριξη τους στο σχέδιο για την ανέγερση του νέου γηπέδου.
    Εδωσε μάλιστα και στον κόσμο την ευκαιρία να συμμετέχει ενεργά στο μεγάλο "πρότζεκτ", μέσω των εισιτηρίων διαρκείας των σεζόν 2013-14 και 2014-15, καθιστώντας τους κατόχους διαρκείας μετόχους στην εταιρεία "ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 Α.Ε" της εταιρείας που συστάθηκε για την κατασκευή του γηπέδου. Το μεγάλο αυτό πρότζεκτ παρουσιάστηκε σε μεγαλειώδη εκδήλωση στη "Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών" του Ιδρύματος Ωνάση στις 6 Νοεμβρίου 2013.
    Παράλληλα, αναδιοργανώνεται και το αγωνιστικό κομμάτι, με την ΑΕΚ να έχει ήδη αφήσει πίσω της, με συνοπτικές διαδικασίες την Football League 2 και να ετοιμάζεται για τη δεύτερη και τελευταία σεζόν της μακριά από τα μεγάλα σαλόνια.
    Η νέα προσπάθεια στηρίχθηκε σε ανθρώπους που έχουν γράψει ιστορία στην ΑΕΚ. Σε ρόλο Εκτελεστικού Διευθυντή, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Προπονητής της ομάδας ο Τραϊανός Δέλλας. Νέος τεχνικός Διευθυντής, στη θέση του Νίκου Λυμπερόπουλου που ήταν από τα σημαίνοντα στελέχη του νέου ξεκινήματος το 2013, είναι πλέον ο πρώην ποδοσφαιριστής της ομάδας Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς και Γενικός Αρχηγός, ο Βασίλης Δημητριάδης.
    Ο σχεδιασμός για τη Football League έχει ξεκινήσει από το χειμώνα και η ΑΕΚ ξεκίνησε την προετοιμασία της με διαμορφωμένο ένα ρόστερ που θα μπορούσε όχι απλά να συμμετέχει αλλά και να πρωταγωνιστεί στη Super League. Εξάλλου η θέση της ΑΕΚ είναι εκεί: στα σαλόνια και στην κορυφή. Είναι απλώς ζήτημα χρόνου να επιστρέψει και να γράψει την Ιστορία από την αρχή!
    • Το ΟΑΚΑ γέμισε από 65.000 οπαδούς της ΑΕΚ στη ρεβάνς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό.
    • Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος σκοράρει στο 3-0 επί του Ατρομήτου για το Κύπελλο Ελλάδας.
    • Οι παίκτες της ΑΕΚ πανηγυρίζουν την άνοδο μετά το 1-0 επί του Ηρακλή στο ΟΑΚΑ.

    Η επιστροφή!

    Από το καλοκαίρι του 2015 η ΑΕΚ ανήκει ξανά στην Super League. Η σεζόν 2014-15, η δεύτερη της «εξορίας» στις χαμηλότερες κατηγορίες, έμοιαζε με… πρόβα επιστροφής, αφού η ομάδα έκανε μια άνετη πορεία στην κανονική περίοδο και στα play-offs αλλά και δοκίμασε τις δυνάμεις της, μέσω του Κυπέλλου Ελλάδας, απέναντι σε ομάδες της μεγάλης κατηγορίας. Αποκορύφωμα της πορείας στο Κύπελλο ήταν οι δύο αγώνες των προημιτελικών με τον Ολυμπιακό και η συγκλονιστική παρουσία περίπου 65 χιλιάδων οπαδών της ΑΕΚ στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Παράλληλα, βέβαια, με την πορεία πρωταθλητισμού στη Football League, η διοίκηση και η τεχνική ηγεσία φρόντισαν για την «επόμενη μέρα». Στο τέλος της περιόδου η ΑΕΚ είχε ήδη έναν κορμό ομάδας εν όψει Super League, αλλά η ενίσχυση της ομάδας συνεχίζεται και οι βλέψεις είναι πολύ υψηλές.

    ΗΡΘΑΜΕ με Κύπελλο!

    Η νέα εποχή της ΑΕΚ στη μεγάλη κατηγορία έχει πολλά νέα πρόσωπα, ενώ ήταν και αρκετοί και οι ποδοσφαιριστές που αποχώρησαν, έχοντας βοηθήσει πολύ στη δύσκολη διετία. Με τους Σιμόες, Βάργκας, Γκάλο, Αρθο, Μπαρόχα, Μπουονανότε, Ντίντακ, Τζεμπούρ να πλαισιώνουν τον ελληνικό κορμό παικτών και να φέρνουν ποιότητα και εμπειρία στο ρόστερ, η ΑΕΚ επανήλθε στον γνωστό πρωταγωνιστικό της ρόλο.
    Κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου, ο Γκουστάβο Πογιέτ αντικατέστησε τον Τραϊανό Δέλλα και επί των ημερών του η ΑΕΚ έγινε πιο αποτελεσματική και νίκησε στο ΟΑΚΑ και τους τρεις μεγάλους αντιπάλους της (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό κατά σειρά) με το ίδιο σκορ, το 1-0. Αποχώρησε, όμως, από την τεχνική ηγεσία και ο Στέλιος Μανωλάς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας στα ημιτελικά Κυπέλλου, τον τελικό και στα play-offs.
    Στα χέρια αυτής της μεγάλης μορφής της ιστορίας της ΑΕΚ, η ομάδα έκανε την υπέρβαση. Αφού απέκλεισε στα ημιτελικά τον Ατρόμητο, νίκησε τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου με 2-1 και κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο μετά από πέντε χρόνια!
    Στο άδειο από φιλάθλους ΟΑΚΑ λόγω της σχετικής υπουργικής απόφασης, η ΑΕΚ ήταν σε όλα ανώτερη από τον αντίπαλό της. Τα γκολ του Πέτρου Μάνταλου και του Ράφικ Τζεμπούρ επισφράγισαν αυτή την ανωτερότητα απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που άργησε να αντιδράσει και ήταν πια πολύ αργά όταν το έκανε με τον Τσόρι Ντομίμνγκες. Το 15o Κύπελλο της ΑΕΚ είναι γεγονός και η ιστορία γράφεται από την αρχή!

    Με θετικό πρόσημο

    Η ΑΕΚ μπήκε στη σεζόν 2016-17 με προπονητή τον Τιμούρ Κετσπάγια και με σημαντικές προσθήκες στο ρόστερ της (Τσιγκρίνσκι, Αλμέιδα, Μπακασέτας, Μπάρκας, Λέσκοτ και αργότερα οι Χριστοδουλόπουλος, Ροντρίγκες). Αρχισε τη σεζόν με την επιστροφή της στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια, όπου ο αποκλεισμός από τη Σεντ Ετιέν στον τρίτο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ συνέπεσε με τον 200ο αγώνα της ομάδας στην Ευρώπη και συνέχισε με την παράλληλη προσπάθεια σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο.
    Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα και τον Οκτώβριο ο Πορτογάλος Ζοζέ Μοράις διαδέχθηκε στον πάγκο τον Γεωργιανό τεχνικό. Αλλά και αυτός αντικαταστάθηκε τον Ιανουάριο από τον παλιό γνώριμο Μανόλο Χιμένεθ. Ο τελευταίος, με ένα ρόστερ που είχε ενισχυθεί τον Ιανουάριο με τους Βράνιες, Αϊντάρεβιτς, Αραούχο, Βινίσιους και Μεληκιώτη, οδήγησε την ΑΕΚ σε έναν πολύ καλό δεύτερο γύρο.
    Η λήξη της σεζόν βρήκε την ΑΕΚ να αποκλείει τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά του Κυπέλλου, αλλά να χάνει τον τελικό του Βόλου από τον ΠΑΟΚ με 2-1 με οφσάιντ γκολ λίγο πριν το τέλος, αλλά να κερδίζει την πρώτη θέση στα play-offs και να βγαίνει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
    • Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ με το τρόπαιο της Super League 2017-18
    • Το γκολ του Μάρκο Λιβάια στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, λίγα λεπτά μετά την αποβολή του Σέρχιο Αραούχο
    • Το γκολ του Γιώργου Γιακουμάκη στο 94’ του ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ που σηματοδότησε την αλλαγή δεδομένων στη μάχη του τίτλου
    • Ο Πέτρος Μάνταλος έχει ολοκληρώσει την ανατροπή από 0-2 σε 3-2 στο 89’ του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ

    Επιστροφή στην κορυφή!

    Η ΑΕΚ κατέκτησε τον τίτλο της Super League για τη σεζόν 2017-18 και επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο την επιστροφή της στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, την οποία είχε προαναγγείλει από το ξεκίνημα της μεγάλης της προσπάθειας το 2013. Η πιο ποιοτική, ανθεκτική και σοβαρή ομάδα του πρωταθλήματος επέστρεψε μετά από 24 χρόνια, συνδυάζοντας την κατάκτηση του τίτλου με πορεία ως τον τελικό του Κυπέλλου, αλλά και μια ευρωπαϊκή διαδρομή που έφτασε ως τους 32 του Europa League. 

    Συνολικά 52 αγώνες με μόνο 6 ήττες (από δύο σε κάθε διοργάνωση) έδωσε η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ, εντυπωσιάζοντας με την προσωπικότητά της και με το εύρος των επιλογών της, παρά το γεγονός ότι στερήθηκε από τον Νοέμβριο και μετά τις υπηρεσίες του αρχηγού Πέτρου Μάνταλου και του Γιάκομπ Γιόχανσον που υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις χιαστών. 

    Οι δύο μεγάλες ανατροπές με τον Ολυμπιακό (3-2 από 0-2 στο ΟΑΚΑ και 1-2 από 1-0 με το γκολ του Γιακουμάκη στο 94’ στο Καραϊσκάκη) το 1-0 επί του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Αραούχο, οι τέσσερις βαθμοί με τον Παναθηναϊκό, τα σημαντικά «διπλά» σε Νέα Σμύρνη, Λιβαδειά, Αγρίνιο, αλλά και κάποιες δύσκολες νίκες στο ΟΑΚΑ στο κρίσιμο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου (με Γιάννινα, Αστέρα, Πανιώνιο) ήταν τα αποτελέσματα που έκαναν τη διαφορά. To 2-0 επί του Λεβαδειακού στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 22 Απριλίου ήταν αυτή που καθόρισε και μαθηματικά την κατάκτηση του τίτλου και η απονομή του επάθλου έγινε δύο εβδομάδες αργότερα, όταν η ΑΕΚ νίκησε τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη και ακολούθησε το ξέφρενο πάρτι στους δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας με τη συμμετοχή περίπου 40 χιλιάδων οπαδών της ομάδας.

    Στο Κύπελλο Ελλάδας, η ΑΕΚ απέκλεισε και πάλι τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά (τον είχε νικήσει στον τελικό του 2016 και τον είχε αποκλείσει στα ημιτελικά του 2017) αλλά έχασε στον τελικό του ΟΑΚΑ από τον ΠΑΟΚ με 2-0, ενώ στην Ευρώπη άρχισε με έναν αποκλεισμό στα προκριματικά του Champions League από την πανίσχυρη και πιο έτοιμη στις αρχές Αυγούστου ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά συνέχισε εντυπωσιακά στο Europa League. 

    Αφού απέκλεισε τη βελγική Κλαμπ Μπριζ με 0-0 εκτός και 3-0 στο ΟΑΚΑ, τερμάτισε δεύτερη στον όμιλο με Μίλαν, Αούστρια Βιέννης και Ριέκα, έχοντας μία νίκη (2-1 στην Κροατία) και πέντε ισοπαλίες. Στη φάση των 32 η ΑΕΚ ήταν ανώτερη από τη Ντιναμό Κιέβου και στα δύο ματς, όμως το 1-1 του ΟΑΚΑ και το 0-0 του «Ολιμπίσκι» έδωσαν την πρόκριση στους Ουκρανούς. 

    Παράλληλα με την αγωνιστικό δραστηριότητα της ομάδας, η σεζόν 2017-18 χαρακτηρίστηκε από την εξέλιξη του έργου του νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στα μέσα Ιουλίου εξεδόθη η άδεια και οι εργασίες άρχισαν άμεσα. Στα μέσα Μαϊου του 2018, οπότε και ολοκληρώθηκε η αγωνιστική περίοδος, η «Αγιά Σοφιά» είχε αρχίσει να παίρνει πια μορφή και η Πρωταθλήτρια ΑΕΚ μετράει ανάποδα για τη μέρα που θα επιστρέψει στο σπίτι της!

    Μεταβατική περίοδος

    Αποκλείοντας στα προκριματικά τις πρωταθλήτριες Σκωτίας και Ουγγαρίας Σέλτικ και Βίντι αντίστοιχα, η ΑΕΚ επέστρεψε πανηγυρικά τη σεζόν 2018-19 στη φάση των ομίλων του UEFA Champions League έπειτα από 12 χρόνια και αντιμετώπισε τον Άγιαξ, την Μπενφίκα και την Μπάγερν Μονάχου. Η πορεία της ομάδας του Μαρίνου Ουζουνίδη στο πρωτάθλημα δεν ήταν καλή και τον Φεβρουάριο ο παλαίμαχος διεθνής στόπερ αντικαταστάθηκε από τον Μανόλο Χιμένεθ, στην τρίτη θητεία του Ανδαλουσιανού προπονητή στον πάγκο της Ένωσης. Υπό τις οδηγίες του Χιμένεθ η ΑΕΚ τερμάτισε στην 3η θέση της βαθμολογίας της Super League ΣΟΥΡΩΤΗ και έφτασε για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου ηττήθηκε με 1-0 από τον ΠΑΟΚ στο άδειο ΟΑΚΑ.

    Η σεζόν 2019-20 ξεκίνησε άσχημα για την ΑΕΚ, καθώς τα αρνητικά αποτελέσματα έφεραν τον αποκλεισμό από την Τραμπζονσπόρ στα play offs του UEFA Europa League, την απόλυση του Μιγκέλ Καρντόσο και την αντικατάστασή του αρχικά από τον Νίκο Κωστένογλου και στη συνέχεια από τον Μάσιμο Καρέρα. Το τέλος της σεζόν (που στιγματίστηκε από σημαντική διακοπή λόγω Covid-19) βρήκε την ομάδα να τερματίζει στην 3η θέση στο πρωτάθλημα και να συμμετέχει σε ακόμη έναν τελικό Κυπέλλου, στον οποίο ηττήθηκε 0-1 από τον Ολυμπιακό.

    Τη σεζόν 2020-21 η ΑΕΚ αποκατέστησε την παρουσία της στη φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αποκλείοντας αρχικά τη Σεντ Γκάλεν (0-1) και στη συνέχεια τη Βόλφσμπουργκ (2-1) στα προκριματικά του UEFA Europa League. Στο πρωτάθλημα η πορεία της ομάδας δεν ήταν σε καμία περίπτωση η αναμενόμενη, με αποτέλεσμα ακόμη μια αλλαγή προπονητή και ακόμη μια επιστροφή του Μανόλο Χιμένεθ. Η ΑΕΚ πάλεψε μέχρι τέλους για την εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου, κάτι που πέτυχε τελικά μέσω της κατάληψης της 4ης θέσης.

    Δεν συνέβη, ωστόσο, το ίδιο και τη σεζόν 2021-22, καθώς η άσχημη πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα σφραγίστηκε με την κατάληψη της 5ης θέσης και την απώλεια του ευρωπαϊκού εισιτηρίου. 

    Επιστροφή στο σπίτι με νταμπλ!

    Η σεζόν 2022-23 ξεκίνησε με την πολυαναμενόμενη επιστροφή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά με την κατάκτηση του πρώτου νταμπλ μετά από 45 χρόνια! Η πρώτη γιορτή στήθηκε στη μεγαλοπρεπή εκδήλωση των εγκαινίων στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, μια εκδήλωση που με τις ιστορικές της αναφορές εντυπωσίασε και συγκίνησε τους φίλους της ΑΕΚ αλλά και όλους τους Ελληνες, όμως οι ακόμα πιο μεγάλες στιγμές ήρθαν τον Μάιο του 2023, όταν η ΑΕΚ κατέκτησε μέσα σε λίγες μέρες και το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας!

    Η παρουσία του Ματίας Αλμέιδα έμελλε να αποδειχθεί καθοριστική και να μεταμορφώσει την ΑΕΚ, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ρόστερ και τη νέα πανίσχυρη έδρα της ομάδας. Από την τραγική κατάληξη της σεζόν 2021-22 με την απώλεια της Ευρώπης, η ΑΕΚ έφτασε μέσα σε ένα χρόνο στην κορυφή, ξεχωρίζοντας από την αρχή με το επιθετικό της ποδόσφαιρο. Αν και πέρασε τον περισσότερο χρόνο στη δεύτερη θέση, σε κοντινή απόσταση από τον Παναθηναϊκό, ήταν εμφανές πως ήταν ξεκάθαρα ανώτερη. Ειδικά εντός έδρας (σε έναν αγώνα στη Ριζούπολη και στη συνέχεια στην OPAP ARENA) έφτασε να συμπληρώσει ακόμα και 15 σερί νίκες σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο!

    Ο τίτλος βάφτηκε και μαθηματικά κιτρινόμαυρος, μετά και την ολοκλήρωση της τελευταίας αγωνιστικής. Μετά το 4-0 επί του Βόλου η ΑΕΚ στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ελλάδας 2023 σε μια μαγική και μεθυστική βραδιά θριάμβου μέσα στο σπίτι της! Λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος, η ΑΕΚ έφτασε στο νταμπλ με το 2-0 επί του ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet στο Βόλο.

  • 1924 \\ Η γέννηση μιας μεγάλης ιδέας.
  • 1924 - 1930 \\ Τα πρώτα χρόνια
  • 1930 - 1940 \\ Το γήπεδο και οι πρώτοι τίτλοι
  • 1945 - 1950 \\ Μετά τον πόλεμο
  • 1950 - 1959 \\ Η δύσκολη δεκαετία
  • 1959 - 1968 \\ Η ΑΕΚ στην Α’ Εθνική.
  • 1968 - 1973 \\ H πενταετία Στάνκοβιτς
  • 1974 - 1981 \\ Η μεγάλη ΑΕΚ του Μπάρλου
  • 1981 - 1988 \\ Μόνο ένα Κύπελλο
  • 1988 - 1998 \\ Η δεκαετία των θριάμβων
  • 1998 - 2004 \\ Επιτυχίες αλλά και προβλήματα
  • 1999 \\ Βελιγράδι: Αποστολή ειρήνης
  • 2004 \\ Το νέο ξεκίνημα
  • 2008 \\ Ηθική πρωταθλήτρια
  • 2008 - 2013 \\ Τα δύσκολα χρόνια
  • 2013 - 2014 \\ Η μεγάλη αντεπίθεση
  • 2014 - 2015 \\ Η επιστροφή!
  • 2015 - 2016 \\ ΗΡΘΑΜΕ με Κύπελλο!
  • 2016 - 2017 \\ Με θετικό πρόσημο
  • 2017 - 2018 \\ Επιστροφή στην κορυφή!
  • 2018 - 2022 \\ Μεταβατική περίοδος
  • 2022-23 \\ Επιστροφή στο σπίτι με νταμπλ!
  • ΚΩΣΤΑΣ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗΣ

    ΚΩΣΤΑΣ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗΣ \\

    Ο παίκτης-σύμβολο της ΑΕΚ κατά την προπολεμική περίοδο ήταν ο θρυλικός Κώστας Νεγρεπόντης. Γεννήθηκε το 1897 στη Σμύρνη, όμως η οικογένειά του μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη και εκεί έπαιξε στη Φενερμπαχτσέ και στην ομάδα του Πέρα, της οποίας ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη το 1918. Σε μία περιοδεία της ομάδας του στην Ευρώπη, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 που είχε αποτελέσει την τραγική κορύφωση του ανθελληνικού κλίματος στην Τουρκία, αποφάσισε να μείνει στη Γαλλία όπου έπαιξε σε διάφορες ομάδες μέχρι να επιστρέψει στην Ελλάδα για την ΑΕΚ το 1926.
    Η ιστορία κάνει λόγο για μία σπάνια περίπτωση ποδοσφαιριστή που αποθεώθηκε όσο λίγοι προπολεμικά. Έπαιξε στην Ένωση μέχρι το 1932, χρονιά που κατέκτησε το κύπελλο. Δεν πρόλαβαν να στεγνώσουν οι λάσπες από τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και έγινε προπονητής της αγαπημένης του ομάδας (1933-1936), ενώ κάθισε στον πάγκο της άλλες τρεις φορές (1937-1948, 1955-1957 και 1958-1959).
    Όσα δεν κατέκτησε ως παίκτης, το κατέκτησε ως τεχνικός: δύο πρωταθλήματα (1939, 1940) και δύο κύπελλα (1939, 1956) ήταν αποτελέσματα της δικής του καθοδήγησης.
    Ο Κώστας Νεγρεπόντης ήταν σημαντικό κεφάλαιο και για την εθνική μας ομάδα. Φόρεσε μόνο δύο φορές τη φανέλα της, αφού όταν ιδρύθηκε η εθνική Ελλάδας ήταν στη… δύση της καριέρας του, αλλά ήταν προπονητής της σε τρεις περιόδους (1933-1934, 1938, 1948-1950). Μάλιστα η τελευταία του περίοδος άρχισε με μία ιστορική συγκυρία, αφού με αυτόν προπονητή, σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα ματς της FIFA, η Εθνική Ελλάδας έπαιξε τον πρώτο της μεταπολεμικό αγώνα κόντρα στην Τουρκία, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τελικό σκορ 3-1 υπέρ των γειτόνων μας με τους Μαρόπουλο και Μάγειρα να φορούν τα γαλανόλευκα και τον Λευτέρη Κιουτσουκαντωνιάδη (Λεφτέρ) να παίζει με την ημισέληνο στο στήθος.
    Ο Κώστας Νεγρεπόντης πέθανε στην Αθήνα στις 19 Φεβρουαρίου 1973.

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\
  • ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ \\

    Η πιο εμβληματική φυσιογνωμία της ΑΕΚ τις δεκαετίες 1930 και 1940. Γεννήθηκε το 1919 στην Κωνσταντινούπολη και ήρθε στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αρχισε το ποδόσφαιρο στα “Πράσινα Πουλιά” της Καλαμάτας και στον Εθνικό Καλογρέζας, προτού ενταχθεί στην ΑΕΚ το 1934 και αρχίσει έτσι μια καριέρα με διάρκεια 18 ετών. Εκεί γνωρίστηκε με τον Τρύφωνα Τζανετή, επίσης καταγόμενο από την Καλογρέζα, και έγιναν αχώριστοι μέχρι τα γεράματά τους. Μάλιστα είχαν συνεταιριστεί και σε κατάστημα αθλητικών ειδών στο κέντρο της Αθήνας.
    Συνήθως αγωνιζόταν ως κεντρικός επιθετικός. Ο συνδυασμός σωματικών προσόντων και τεχνικής κατάρτισης, τα δυνατά σουτ, η αίσθηση του χώρου, οι κινήσεις του με ή χωρίς την μπάλα και τα γκολ με μεγάλο συντελεστή δυσκολίας τον ανέδειξαν σε κορυφαία μορφή της εποχής του. Το “δεν μπορείς Μαρόπουλε” ήταν σύνθημα που βασικά τραγουδούσαν οι αντίπαλοι, αλλά στη συνέχεια εξελίχθηκε σε σλόγκαν των οπαδών της ΑΕΚ, για τα εκπληκτικά γκολ που σημείωνε.
    Ο Μαρόπουλος αγωνίστηκε και στη μεταπολεμική περίοδο, μέχρι το 1952. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1939, 1940) και τρία κύπελλα (1939, 1949, 1950). Είχε κατακτήσει και τέσσερα πρωταθλήματα Αθήνας (1940, 1946, 1947, 1950), ενώ είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Νοτίου Ομίλου το 1939 και το 1940. Συμπλήρωσε 144 συμμετοχές και πέτυχε συνολικά 89 γκολ.
    Από τα πρώτα του χρόνια αναδείχθηκε σε ηγέτη της ομάδας, φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού επί σειρά ετών. Με την Εθνική αγωνίστηκε στο διάστημα 1938-1950, χρίστηκε αρχηγός της έξι φορές και συμπλήρωσε δέκα συμμετοχές, πετυχαίνοντας ένα γκολ.
    Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ασχολήθηκε με την προπονητική και ήταν επί σειρά ετών εκλέκτορας της Εθνικής ομάδας. Υπηρέτησε την ΑΕΚ και την ΕΠΟ ως διοικητικός παράγοντας, ενώ ήταν ένας από τους πρωτοστάτες στην κίνηση για την καθιέρωση του επαγγελματισμού στο ποδόσφαιρο. Ο “Ξανθός Αετός” έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 1991.

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\
  • ΤΡΥΦΩΝ ΤΖΑΝΕΤΗΣ

    ΤΡΥΦΩΝ ΤΖΑΝΕΤΗΣ \\

    Από τις κολοσσιαίες μορφές της ΑΕΚ, την οποία υπηρέτησε ως ποδοσφαιριστής, ως προπονητής, αλλά και ως διοικητικός παράγοντας από τα εφηβικά μέχρι τα ώριμα χρόνια του. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1918 και βρέθηκε σε πολύ μικρή ηλικία με την οικογένειά του στην Αθήνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία, πολύ κοντά στο γήπεδο της ΑΕΚ, στην οποία εντάχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’30, μετά από ένα πέρασμα από την Ελευθερούπολη.
    Ταυτίστηκε στα γήπεδα και στη ζωή με τον Κλεάνθη Μαρόπουλο, με τον οποίο έμεινε φίλος (αλλά και συνέταιρος σε κατάστημα αθλητικών ειδών στο κέντρο της Αθήνας) ως το τέλος της ζωής του τελευταίου, το 1991. Επτά χρόνια αργότερα,"έφυγε" για πάντα και ο ίδιος ο Τζανετής. 
    Ήταν σπουδαίος παίκτης και σπουδαίος άνθρωπος. Αρχικά επιθετικός, αλλά στη συνέχεια της καριέρας του έγινε κεντρικός αμυντικός, όταν ο Αγγλος προπονητής Τζακ Μπίμπι τον μετέθεσε πιο πίσω, στο σύστημα WM που εφάρμοσε όταν ήρθε στην Ελλάδα το 1948. 
    Η παρουσία του ήταν επιβλητική. Ήταν διορατικός, εξαιρετικά ταχύς, δημιουργικός και ομαδικός και εκτός από επιθετικός χαφ, διακρίθηκε και ανασταλτικά. Με την ΑΕΚ κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Αθήνας  (1940, 1946, 1947, 1950) δύο πρωταθλήματα Ελλάδας (1939, 1940) και τρία κύπελλα (1939, 1949, 1950), αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 15 γκολ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του 1940, ενώ είχε και μια συμμετοχή στην Eθνική Oμάδα.
    Ο Τζανετής διετέλεσε συχνά προπονητής της ΑΕΚ (σε πολλές περιόδους τις δεκαετίες ’50 και ’60, οδηγώντας την στο Κύπελλο του 1966) της Εθνικής Ομάδας αλλά και άλλων ομάδων της χώρας και είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε και ανέδειξε πολλούς μεγάλους μπαλαδόρους με κορυφαίο τον Μίμη Παπαϊωάννου.


    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\
  • ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΑΒΙΝΙΑΣ

    ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΑΒΙΝΙΑΣ \\

    Υπηρέτησε την ΑΕΚ για πάνω από 15 χρόνια, αν και ανήκε στη γενιά που έχασε πολλά από τα παραγωγικά ποδοσφαιρικά της χρόνια λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν ήταν ούτε είκοσι ετών όταν η ποδοσφαιρική δράση διεκόπη λόγω πολέμου, όμως ήταν ήδη μέλος της μεγάλης ομάδας της ΑΕΚ που είχε κατακτήσει το νταμπλ του 1939 και το Πρωτάθλημα του 1940. Μετά τον πόλεμο, συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο ως το 1953, πανηγυρίζοντας με την ΑΕΚ τα Κύπελλα του 1949 και του 1950 και τα πρωταθλήματα Αθηνών 1946, 1947 και 1950.
    Γεννήθηκε το 1921 και σαν και άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στο ανεξάρτητο σωματείο «Τρεις Αστέρες» Πατησίων. Το 1938 πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ και κατάφερε να κερδίσει άμεσα χρόνο συμμετοχής, αν και στην ομάδα υπήρχαν ήδη δύο καταξιωμένοι τερματοφύλακες, ο Χρήστος Ρίμπας και ο Σπύρος Σκλαβούνος. Όταν άρχισε και πάλι η αγωνιστική δραστηριότητα μετά τον πόλεμο, ο αποκαλούμενος και «μαύρος γάτος» ήταν ο βασικός γκολκίπερ της ΑΕΚ, ενώ φόρεσε και τέσσερις φορές τη φανέλα της εθνικής Ανδρών. Κορυφαία του στιγμή, ήταν η απόδοσή του στη νίκη επί του Ολυμπιακού με 1-0 στον ημιτελικό Κυπέλλου 1948, όταν κράτησε σχεδόν μόνος του την επίθεση του αντιπάλου.
    Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας εργάστηκε ως προπονητής. Έφυγε από τη ζωή στις 6/11/2003 σε ηλικία 82 ετών.

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\
  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΑΚΗΣ

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΑΚΗΣ \\

    Το μεγάλο όνομα της ΑΕΚ στη δεκαετία του ’50 μέχρι την έλευση του Κώστα Νεστορίδη. Μεγάλος μπαλαδόρος και με πόδια που… σκότωναν, όπως στον Τελικό Κυπέλλου του 1956, όταν πέτυχε το γκολ της νίκης με 2-1 επί του Ολυμπιακού με ένα από τα χαρακτηριστικά κεραυνοβόλα σουτ του. Ηταν ο μοναδικός του τίτλος με την ΑΕΚ.
    Ο Γιάννης Κανάκης γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου 1927 και ξεκίνησε ως αμυντικός στην ΑΕΚ Καβάλας αλλά εξελίχθηκε σε σπουδαίο μεσοεπιθετικό.  Στην ΑΕΚ ήρθε το 1949 μετά από υπόδειξη του Κώστα Νεγρεπόντη και για πάνω από μια δεκαετία υπήρξε ένα από τα μεγάλα αστέρια της. Ειδικά στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’50 αποτέλεσαν μαζί με τον Κώστα Νεστορίδη, ένα εξαιρετικό δίδυμο. 
    Στην ΑΕΚ καθιερώθηκε από τον Αγγλο προπονητή Τζακ Μπίμπι το 1950 και αγωνίστηκε ως μέσα δεξιά ή αριστερά (ντεμί κυνηγός με την ορολογία της εποχής) μέχρι το 1960, όταν και σταμάτησε οριστικά από την ενεργό δράση μεσούσης της σεζόν 1959-60 και ενώ είχε σημειώσει το πρώτο γκολ της ΑΕΚ στην Α’ Εθνική, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Εθνικό. Για την ακρίβεια, πρόλαβε να συμμετάσχει στις έξι πρώτες αγωνιστικές (2 γκολ) στη νεοσύστατη Α' Εθνική.
    Είχε μόνο μία συμμετοχή στο εθνικό συγκρότημα, αν και βρισκόταν πάντα στις επιλογές των ομοσπονδιακών. Φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών στο φιλικό αγώνα Β' Γαλλίας-Ελλάδα 1-0 (Μασσαλία, 14-10-1951), ενώ χρίστηκε επίσης διεθνής με την εθνική Ενόπλων.
    Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, έμεινε κοντά στην ΑΕΚ και για αρκετά χρόνια ήταν έφορος του ποδοσφαιρικού τμήματος. Στο πόστο αυτό ήταν επί διοικήσεως Λουκά Μπάρλου, όταν η ΑΕΚ κατέκτησε το νταμπλ του 1978 και το πρωτάθλημα του 1979.
    Έφυγε από τη ζωή στις 24 Μαρτίου 2016, στα 89 του χρόνια.


    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\
  • ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ \\

    Μια από τις πιο διαχρονικές μορφές στην ιστορία της ΑΕΚ, με προσφορά από το πόστο του ποδοσφαιριστή, για σχεδόν δύο δεκαετίες, αλλά και από αυτό του προπονητή στην πρώτη ομάδα αλλά και στα τμήματα υποδομών.
    Γεννήθηκε το 1935 και μεγάλωσε στα Πετράλωνα σε πολύ φτωχή οικογένεια ξεριζωμένων προσφύγων της Μικράς Ασίας. Οταν στα 15 του υπέγραψε δελτίο στη Σπάρτα Πετραλώνων, αυτό ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους και αμέσως μετά ο πατέρας του Δημήτρης τον πήγε στην ΑΕΚ. Εκεί είχε την τύχη να συναντήσει έναν μεγάλο Άγγλο δάσκαλο, τον Αγγλο προπονητή Τζακ Μπίμπι, ο οποίος φρόντισε να αξιοποιήσει το ταλέντο του. Ομως βασικό στην πρώτη ομάδα τον έκανε ο διάδοχος του Αγγλου, ο Ιταλός Μανιότσι.
    Ο Σταματιάδης υπήρξε εκρηκτικός εξτρεμ με φαρμακερές σέντρες. Στα πρώτα βήματά του το 1952 πρόλαβε να παίξει συμπαίκτης σε δύο φιλικά με το μεγάλο ίνδαλμά του, τον Κλεάνθη Μαρόπουλο. Από εκεί και μετά, άρχισε να γράφει τη δική του πρωταγωνιστική ιστορία που έμελλε να φτάσει μέχρι το 1969, με συγκομιδή πάνω από 600 φιλικούς και επίσημους αγώνες, με 136 γκολ σε επίσημα ματς και επίσης μεγάλο αριθμό τερμάτων σε φιλικά. Με την ΑΕΚ πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα (1963, 1968) και τρία κύπελλα Ελλάδος (1956 2-1 επί του Ολυμπιακού, 1964 χωρίς αγώνα λόγω των θλιβερών επεισοδίων στη Λεωφόρο και 1966 επειδή στον τελικό δεν κατέβηκε ο Ολυμπιακός), τα περισσότερα ως αρχηγός της ομάδας, αφού σε όλη σχεδόν τη δεκαετία του ’60 έφερε αυτόν τον τίτλο. Φόρεσε 8 φορές τη φανέλα της Εθνικής. 
    Κρέμασε τα παπούτσια του το 1969, όταν ο τότε προπονητής της ομάδας Μπράνκο Στάνκοβιτς αποφάσισε να προχωρήσει σε ανανέωση. Η αποπομπή του από την ομάδα τον πίκρανε, αλλά άρχισε αμέσως μια λαμπρή προπονητική καριέρα, ενώ δεν έπαψε ποτέ να αγαπά την ΑΕΚ και να είναι στη διάθεσή της. Επέστρεψε σε αυτή ως συνεργάτης του Φράντισεκ Φάντροκ και έμεινε δίπλα του τρία χρόνια, ενώ συνέχισε ως συνεργάτης και των Τσαϊκόφσκι και Πούσκας. Χρειάστηκε μάλιστα να αντικαταστήσει τον τελευταίο στις αρχές του 1979 και να οδηγήσει την ΑΕΚ σε έναν τίτλο που φαινόταν χαμένος έντεκα αγωνιστικές πριν τη λήξη.
    Το 1992 ανέλαβε επικεφαλής των Ακαδημιών της ΑΕΚ και στα είκοσι χρόνια που ακολούθησαν υπηρέτησε την ομάδα από πολλά πόστα σε διάφορες διοικήσεις, είτε ως επικεφαλής των Ακαδημιών είτε στο τμήμα scouting.


    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\
  • ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΔΗΣ

    ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΔΗΣ \\

    Γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου του 1935 στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες και από τα πέντε του χρόνια μέχρι και το τέλος της ζωής του στις 4 Ιανουαρίου 2022, ζούσε μόνιμα στο Αιγάλεω. Επαιξε στους Παίδες Αιγάλεω από το 1948 μέχρι το 1950 και, μετά από ένα σύντομο πέρασμα (1950-51) από τα τσικό του Απόλλωνα Αθηνών, όπου αγωνιζόταν ο μεγαλύτερος αδερφός του Λάμπης, βρέθηκε στην ΑΕΚ. Εκεί έμελλε να ξαναγίνει συμπαίκτης με τον Λάμπη, έναν από τους καλύτερους επιθετικούς της εποχής, τη σεζόν 1952-53.

    Αγωνίστηκε για είκοσι χρόνια με τη φανέλα της ΑΕΚ (1952-72) με την οποία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα ως βασικός (1963, 1968) και ένα ως αναπληρωματικός (1971) . Πανηγύρισε επίσης τρία Κύπελλα, (1956, 1964 1966) σε συνολικά περίπου 300 συμμετοχές. Με την Εθνική Ανδρών είχε μία συμμετοχή.

    Ο Σεραφείδης ήταν ένας εκ των πιο αξιόπιστων και σταθερών γκολκίπερ στην ιστορία του συλλόγου. Τερματοφύλακας με ευλύγιστο κορμί και πολύ καλά αντανακλαστικά, με σήμα κατατεθέν τις εκτινάξεις, χάρη στις οποίες κατάφερνε αποκρούσεις υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Παρά το μικρό ύψος του, κατάφερε να καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους των δεκαετιών ’50 και ’60.

    Οταν αποχώρησε από την ενεργό δράση συνέχισε να υπηρετεί την ΑΕΚ αδιαλείπτως, για πολλά χρόνια, ως προπονητής. Επί σειρά ετών δούλευε με τους τερματοφύλακες της πρώτης ομάδας και στη συνέχεια ανέλαβε την ίδια ευθύνη στα τμήματα της ακαδημίας της ΑΕΚ. Ήταν πάντα κοντά στην ομάδα μας εντός και εκτός έδρας, ενώ διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών ΑΕΚ για πάνω από μία δεκαετία και μέχρι τη μέρα του θανάτου του.

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\
  • ΚΩΣΤΑΣ ΝΕΣΤOΡΙΔΗΣ

    ΚΩΣΤΑΣ ΝΕΣΤOΡΙΔΗΣ \\

    Ο Κώστας Νεστορίδης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους που εμφανίστηκαν στα γήπεδά μας. Γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 1930 στη Δράμα, αλλά η Κατοχή βρήκε την οικογένειά του στην Αθήνα. 
    Σε ηλικία 15 ετών εντάχθηκε στον σύλλογο «Ελλάδα» Μοσχάτου και στα τέλη της δεκαετίας του ’40 βρέθηκε στον Πανιώνιο.  Το 1955 ήρθε η ώρα της μεταγραφής του στην ΑΕΚ, καθώς ο τότε αντιπρόεδρος Δημήτρης Σεβαστάκης τον “άρπαξε” από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, με τους οποίους μιλούσε η διοίκηση του Πανιωνίου, η οποία αρνήθηκε να του δώσει ελεύθερη μεταγραφή. Ετσι, σύμφωνα με τους κανονισμούς που ίσχυαν τότε, πήγε στην ΑΕΚ με διετή αποκλεισμό.
    Στη διετία 1955-57 μετείχε μόνο σε φιλικούς αγώνες της ΑΕΚ, αλλά από την περίοδο 1957-58 ήταν πλέον ελεύθερος να αγωνιστεί στην αγαπημένη του ομάδα και σε επίσημα ματς. Μέχρι το 1965, σε αγώνες Πρωταθλήματος Αθηνών, Πρωταθλήματος και Κυπέλλου Ελλάδας και Κυπέλλων Ευρώπης, πέτυχε συνολικά 224 γκολ, εκ των οποίων τα 141 στην Α’ Εθνική.
    Την περίοδο 1958-59 κέρδισε για πρώτη φορά τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο Πρωτάθλημα Ελλάδας με 21 γκολ σε 18 ματς. Ακολουθεί η καθιέρωση της Α’ Εθνικής, όπου αναδείχθηκε τέσσερις συνεχόμενες σεζόν πρώτος σκόρερ (1959-63) με 33, 27, 29 και 24 γκολ αντίστοιχα. Εχει αναδειχθεί δηλαδή πρώτος σκόρερ σε πέντε συνεχόμενα Πρωταθλήματα!
    Από την ΑΕΚ αποχώρησε το 1966 και αργότερα, ως προπονητής, κάθισε και στον πάγκο της για 15 αγώνες Πρωταθλήματος το 1983 και το 1984, ενώ διετέλεσε επίσης προπονητής στην Καλλιθέα και τον Πανηλειακό. 
    Συνολικά, ως ποδοσφαιριστής έχει πετύχει με τα χρώματα του Πανιωνίου, της ΑΕΚ και της Εθνικής ομάδας, 265 γκολ σε 363 αγώνες. Είναι δηλαδή ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε αναλογία αγώνων και τερμάτων. Εχει σημειώσει μία φορά «πενταρέ» (με Ηρακλή 5-0 το 1963) ένα «καρέ» και δώδεκα χατ-τρικ. Ηταν ο άνθρωπος-γκολ που ακόμα και σήμερα λατρεύεται και μνημονεύεται από τους φιλάθλους για τα επιτεύγματά του.

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\
  • ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΞ

    ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΞ \\

    Γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1939 στη Νέα Ιωνία και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην τοπική Ελευθερούπολη. Στην ΑΕΚ εντάχθηκε το 1961 και εξελίχθηκε στον μέσο που ουσιαστικά έδωσε μια νέα διάσταση στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Ηταν το "μηχανάκι" της ομάδας, με διορατικότητα και ποδοσφαιρική ευφυΐα. 
    Τη δεκαετία του '60 ήταν από τους κορυφαίους παίκτες των ελληνικών γηπέδων σε κάθετες πάσες και ασίστ για γκολ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην επίσημη πρεμιέρα του με την "κιτρινόμαυρη" φανέλα, στο 8-0 επί του Αιγάλεω στο γήπεδο της Ριζούπολης στις 9 Σεπτεμβρίου 1961, δημιούργησε με έξοχες ασίστ τρία από τα οχτώ τέρματα της ομάδας.
    Ήταν βασικό στέλεχος στην κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων (1963, 1968, 1971) και ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Γιένε Τσάκναντι, αλλά και ο ηγέτης που είχε χρίσει ο Μπράνκο Στάνκοβιτς όταν διαδέχθηκε τον Ουγγρογερμανό το 1968. Ο Ιωνιώτης ποδοσφαιριστής ξεχώριζε με την απόδοσή του στα μεγάλα ματς και στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, ενώ ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στην πορεία που έκανε η ΑΕΚ την περίοδο 1968-69 μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1968-69. Πολύ καλό παιχνίδι επίσης είχε κάνει και το φθινόπωρο του 1971 στο Σαν Σίρο απέναντι στην Ίντερ του Ματσόλα και του Φακέτι. 
    Μέχρι το 1973 έγραψε 339 συμμετοχές και 19 γκολ, ενώ πανηγύρισε και την κατάκτηση δυο κυπέλλων. Φόρεσε 11 φορές τη φανέλα της Εθνικής. Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας το 1972, ασχολήθηκε με την προπονητική και πέρασε από τον πάγκο πολλών ομάδων των μεγάλων κατηγοριών.
    Έφυγε νικημένος από την επάρατη νόσο στις 10 Ιουνίου 2009. Λίγους μήνες νωρίτερα (21 Ιανουαρίου 2009) προκάλεσε ρίγη συγκίνησης η ξαφνική του προσέλευση στην κοπή της πίτας των Παλαιμάχων της ομάδας, του οποίου ήταν ακόμα πρόεδρος, για να απευθύνει χαιρετισμό, ευχόμενος σε όλο τον κόσμο “υγεία, υγεία, υγεία”! Ήταν η τελευταία δημόσια εμφάνιση ενός μεγάλου μαχητή της ΑΕΚ. 


    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\
  • ΜΙΜΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

    ΜΙΜΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ \\

    Ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα, όπως αναδείχθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) το 2000, γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1942 στην Νέα Νικομήδεια της Ημαθίας. Εκεί έπαιξε πρώτη φορά ποδόσφαιρο, πριν τον αποκτήσει η Βέροια το 1959.

    Με το ποσό ρεκόρ για την εποχή, των 175 χιλ. δραχμών, η ΑΕΚ θα καταφέρει να τον κερδίσει το 1962, μετά από μάχη με τον ΠΑΟΚ. Έμελλε να είναι μια από τις πιο σημαντικές μεταγραφές στην ιστορία της. Θα μείνει στην ομάδα μέχρι το 1979!

    Μαζί με τον Κώστα Νεστορίδη, οδηγεί την «Ένωση» στην κατάκτηση του τίτλου το 1963. Η δική του εποχή ως ηγέτης της ΑΕΚ, ξεκίνησε ουσιαστικά στο τέλος του 1965, όταν επέστρεψε μετά από πολύμηνη αποχή, διαμαρτυρόμενος για την άρνηση της διοίκησης να δεχτεί την πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης για την απόκτηση του.

    Μετά τον τίτλο του 1963, πρωταγωνίστησε στις κατακτήσεις των πρωταθλημάτων του 1968, του 1971, του 1978 και του 1979, στα Κύπελλα του 1964, του 1966 και του 1978, στην συμμετοχή στα προημιτελικά του Πρωταθλητριών το 1968-69 και στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ το 1977. Σφράγισε μάλιστα την τελευταία πρόκριση, αυτή στα προημιτελικά με αντίπαλο την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, σκοράροντας με ασύλληπτη κεφαλιά (με τη γνωστή ικανότητά του να στέκεται στον αέρα) το τρίτο γκολ που οδήγησε την αναμέτρηση στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι, όπου προκρίθηκε η ΑΕΚ.

    Ο Παπαϊωάννου είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την ΑΕΚ, με 289 γκολ σε 566 εμφανίσεις. Τα 233 σε 480 εμφανίσεις στην Α’ Εθνική. Ηταν επίσης πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, το 1964 και το 1966. Στην Εθνική θα παίξει 61 φορές και θα πετύχει 21 γκολ.

    Καθιερώθηκε σαν κεντρικός επιθετικός. Ωστόσο ο αριστεροπόδαρος Παπαϊωάννου είχε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που του επέτρεπαν να ξεχωρίζει και στο δημιουργικό παιχνίδι, πέρα από το να είναι εκτελεστής. Παρά το ότι ήταν κοντός, ο Παπαϊωάννου έγραψε ιστορία με τα εντυπωσιακά γκολ από κεφαλιές, «προϊόν» του εντυπωσιακού επιτόπιου άλματος που διέθετε. Από τα γκολ του στην Α΄ Εθνική 49 προήλθαν από κεφαλιές.

    Πιστοποίησε δε την ικανότητα του στον… αέρα, σε ένα ιστορικό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, την σεζόν 1968-69, αφού ήταν εκείνος που με απευθείας εκτέλεση φάουλ έκανε το τελικό 2-3 στο 78΄ενώ στο τελευταίο πεντάλεπτο αγωνίστηκε σαν τερματοφύλακας λόγω αποβολής του Σεραφείδη. Και δυο φορές είπε «όχι» με εντυπωσιακές επεμβάσεις σε αντίστοιχες προσπάθειες του Γιώργου Σιδέρη. Ο Μίμης Παπαϊωάννου έκλεισε την καριέρα του στον Παγκύπριο της Νέας Υόρκης σε ηλικία 40 ετών.

    Κατά τη διάρκεια της αποχής του το 1965 είχε ακολουθήσει τον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή ΑΕΚτζή Στέλιο Καζαντζίδη σε τουρνέ στη Γερμανία και για ένα διάστημα (όταν πια επέστρεψαν και ο ποδοσφαιριστής τα βρήκε με την ΑΕΚ) τραγουδούσαν μαζί σε νυχτερινά κέντρα- Τελικά το πιο γνωστό τραγούδι που γράφτηκε για να ερμηνευτεί από τον Μίμη Παπαϊωάννου, το 1971 πια, είναι ο Ύμνος της ομάδας, «Εμπρός της ΑΕΚ παλικάρια…» σε στίχους Χρήστου Κολοκοτρώνη και μουσική του Στέλιου Καζαντζίδη. Απεβίωσε στις 15 Μαρτίου 2023. 

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\
  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΦΕΣΚΟΣ

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΦΕΣΚΟΣ \\

    Από τα Μυκονιάτικα των Αγίων Αναργύρων, βρέθηκε το 1959, στα 13 του χρόνια, στη Νέα Φιλαδέλφεια και από εκεί έμελλε να φτάσει έως και την Εθνική Ανδρών. Ο πρώτος που διέκρινε το ταλέντο του «μπέμπη» (παρατσούκλι που τον ακολουθεί ακόμα και τώρα, λίγο πριν κλείσει επτά δεκαετίες ζωής!) ήταν ο Αυστριακός προπονητής της πρώτης ομάδας (την περίοδο 1959-60) και μεγάλος άσος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στα νιάτα του Χάρι Αουρέντνικ που εισηγήθηκε να τού κάνουν δελτίο.
    Αφού διετέλεσε μέλος της πολύ καλής εφηβικής ομάδας της ΑΕΚ που κατέκτησε πανελλήνιους τίτλους τη δεκαετία του '60, προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα το 1965 και την υπηρέτησε έως και το 1974, πανηγυρίζοντας τα πρωταθλήματα του 1968 και του 1971 και φτάνοντας με την ΑΕΚ έως τους 8 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1968-69 
    Χάρις στην πολύ καλή τεχνική του και στο κοφτερό μυαλό του που τού έδινε υπεροχή σε κάθε διεκδίκηση, ξεχώριζε από όλους τους αμυντικούς μέσους τής εποχής του και ήταν από τους αγαπημένους τής κιτρινόμαυρης εξέδρας. Τερμάτισε τη διαδρομή του στην ΑΕΚ με 270 συμμετοχές, ενώ έπαιξε σε όλα τα τμήματα των εθνικών ομάδων. Χρίστηκε 12 φορές διεθνής με την Εθνική Ανδρών σε μια εποχή που ήταν γεμάτη από ιερά τέρατα του ποδοσφαίρου μας, ενώ ήταν μέλος της Εθνικής Ενόπλων που το 1967 κατέκτησε το παγκόσμιο κύπελλο στην Βαγδάτη.
    Μετά την αποχώρησή του από την ΑΕΚ, έπαιξε ποδόσφαιρο για τέσσερα χρόνια στην Καστοριά και τερμάτισε τη μεγάλη καριέρα του στα γήπεδα το 1980 στην Καλλιθέα.

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\
  • ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

    ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ \\

    Ο γεννημένος το 1944 και μεγαλωμένος στη Νέα Ιωνία Κώστας Νικολαϊδης ήταν ένας από τους καλύτερους μεσοεπιθετικούς της εποχής. Ηταν παίκτης με πολύ δυνατά πόδια, με τεράστια πνευμόνια και με παροιμιώδες αγωνιστικό πάθος. Ηταν το «έτερον  ήμισυ» του Μίμη Παπαϊωάννου στην επίθεση της ΑΕΚ (1965-1973) και η θητεία του στην ομάδα συνέπεσε με την εποχή της πανελλήνιας αναγνώρισής της ως της ομάδας που έπαιζε το πιο θεαματικό ποδόσφαιρο. 
    Στην αίγλη αυτής της ομάδας, καθοριστική ήταν και η συμβολή του Νικολαϊδη.  Σε λιγότερο από μια δεκαετία στην επιθετική γραμμή και χωρίς να είναι ποτέ ο κεντρικός επιθετικός, πέτυχε πάνω από 100 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, δημιουργώντας παράδοση δείχνοντας ...σαφή προτίμηση σε εκείνα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.
    Στην ΑΕΚ βρέθηκε το 1965 από τον ΠΑΟ Σαφράμπολης της Β’ Εθνικής και έγινε αμέσως βασικός. Η σωματική του “προίκα”, με την γερή κορμοστασιά και το χαμηλό κέντρο βάρους, τον καθιστούσε ανίκητο και συνεχή πηγή κινδύνων για τους αντίπαλους αμυντικούς. Παροιμιώδης υπήρξε ο γελαστός του χαρακτήρας, που τού επέτρεπε να έχει φίλους ακόμα καί από όλους τους αντιπάλους του μέσα στις τέσσερεις γραμμές των γηπέδων. 
    Μπορεί να έπαιξε μόνο τέσσερις φορές στην Εθνική, αλλά είναι ένας από τους τέσσερις Έλληνες ποδοσφαιριστές που έχουν καταφέρει να σκοράρουν σε οκτώ συνεχόμενους (!) αγώνες πρωταθλήματος, ως παίκτης της ΑΕΚ βέβαια, τη σεζόν 1967-68. Πανηγύρισε τα πρωταθλήματα του 1968 και του 1971 και το Κύπελλο του 1966, ενώ ήταν μέλος της ομάδας που έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1969. 
    Μετά την ΑΕΚ έπαιξε στον Απόλλωνα και στα Γιάννενα, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε προπονητής σε ερασιτεχνικά σωματεία και σε τμήματα υποδομών.


    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\
  • ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ \\

    Μια από τις πιο σημαντικές μορφές της ιστορίας της ΑΕΚ, με προσφορά ως αθλητής, επιστήμονας, αλλά και διοικητικός παράγοντας. Διαχρονικός πρεσβευτής του ονόματος της ΑΕΚ στην ελληνική κοινωνία.
    Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1949 στην Ίο των Κυκλάδων, όπου είχε βρεθεί η οικογένειά του λόγω των υποχρεώσεων του πατέρα του Κωνσταντίνου Νικολάου, μαιευτήρα-γυναικολόγου στο επάγγελμα. Μεγάλωσε, όμως στο Περιστέρι και πρώτη του ομάδα ήταν ο Ατρόμητος. Εκεί αναδείχθηκε ποδοσφαιρικά, παράλληλα με τις σπουδές του στην Ιατρική, και το 1971, σε ηλικία 22 ετών εντάχθηκε στην ΑΕΚ, της οποίας ήταν και οπαδός από τα παιδικά του χρόνια.
    Αν και η πρώτη του θέση ήταν αυτή του σέντερ φορ, έμελλε να κάνει μεγάλη καριέρα ως κεντρικός αμυντικός. Για τρία χρόνια αγωνίστηκε στην επίθεση της ΑΕΚ, όμως η έλευση του μεγάλου δασκάλου και μεταρρυθμιστή Φράντισεκ Φάντρονκ το 1974 συνδυάστηκε με τη μετατόπισή του στην άμυνα, όπου συνέθεσε ένα πανίσχυρο δίδυμο με τον Πέτρο Ραβούση.
    Με την ΑΕΚ έζησε ως βασικός παίκτης τη δύσκολη διετία 1972-74 αλλά και την αναγέννηση επί Μπάρλου, η οποία απέφερε μια μεγάλη πορεία στην Ευρώπη το 1976-77, τους τίτλους του 1978 (νταμπλ) και του 1979 (πρωτάθλημα) όμως ήταν παρών και στην πρώτη τριετία των δύσκολων χρόνων της δεκατίας του ’80. Έπαιξε για τελευταία φορά στο νικηφόρο 2-1 επί της Καστοριάς στις 30 Μαΐου 1982. Αγωνίστηκε σε συνολικά 357 επίσημους αγώνες και πέτυχε 48 γκολ. Επίσης έπαιξε και σε 15 αγώνες με την Εθνική Ανδρών, της οποίας ήταν μέλος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ιταλίας το 1980.
    Ανακηρύχθηκε «Αθλητής της χρονιάς» για τα έτη 1974 και 1979 από τον ΠΣΑΤ. Επίσης ως αθλητής στίβου της ΑΕΚ σε διασυλλογικό πρωτάθλημα πήρε την 1η θέση στο τριπλούν και την 2η στο μήκος. Διετέλεσε και Πρόεδρος της ΑΕΚ ΠΑΕ για ένα έτος (1997-1998). Μετά το τέλος της καριέρας του, αφοσιώθηκε στην Ιατρική και πλέον είναι ένας από τους κορυφαίους ορθοπεδικούς στην Ελλάδα, αλλά και αναγνωρισμένος διεθνώς. Προσφέρει αφιλοκερδώς τις ιατρικές υπηρεσίες του στην ΑΕΚ, από την εποχή που ακόμα έπαιζε ποδόσφαιρο.

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\
  • ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΔΙΖΟΓΛΟΥ

    ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΔΙΖΟΓΛΟΥ \\

    Γεννήθηκε το 1953 στην Ιερουσαλήμ, αλλά σε πολύ μικρή ηλικία βρέθηκε με την οικογένειά του στην Νέα Ιωνία. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Απόλλωνα Αθηνών, στον οποίον αγωνίστηκε ως το 1974. Εκείνο το καλοκαίρι, όμως, έγινε μία από τις πρώτες μεταγραφές της νέας ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου, με το ασύλληπτο για την εποχή ποσό των πέντε εκατομμυρίων δραχμών.
    Αγωνίστηκε ως εξτρέμ αλλά και στη μεσαία γραμμή στα πιο ώριμα ποδοσφαιρικά χρόνια του, τη δεκαετία του ’80, ενώ τη σεζόν 1978-79 είχε χρησιμοποιηθεί από τον Φέρεντς Πούσκας ως αριστερό μπακ! Θεωρείται μια από τις σπάνιες ποδοσφαιρικές ιδιοφυΐες του ελληνικού ποδοσφαίρου καθώς διέθετε φοβερά χαρίσματα τεχνικής κατάρτισης, ταχύτητας και φυσικής κατάστασης. Οσοι τον παρακολούθησαν έχουν να θυμούνται στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας, στις οποίες μπορούσε να ντριπλάρει πέντε και έξι αντιπάλους!
    Με τη φανέλα της ΑΕΚ έγραψε ιστορία για 11 χρόνια, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα το 1978 και το 1979 και δύο Κύπελλα το 1978 και το 1983. Αγωνίστηκε σε πάνω από 300 επίσημα ματς, σκοράροντας 50 φορές. Δυστυχώς, όμως, δεν αγωνίστηκε στην πορεία της ΑΕΚ μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1976-77, αφού ήταν τιμωρημένος από την ΕΠΟ για πειθαρχικό παράπτωμα σε αποστολή της Εθνικής Ελπίδων δύο χρόνια νωρίτερα.
    Υπήρξε διεθνής με την Εθνική Ανδρών 43 φορές (2 γκολ) και με αυτή συμμετείχε στο EURO 80 της Ιταλίας, ενώ έχει κληθεί μια φορά και στη Μικτή Κόσμου. Επέστρεψε στον Απόλλωνα για να κλείσει την καριέρα του 1985. Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας ασχολήθηκε με την προπονητική, ενώ διετέλεσε και μέλος του επιτελείου των τμημάτων υποδομής της ΑΕΚ.

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\
  • ΘΩΜΑΣ ΜΑΥΡΟΣ

    ΘΩΜΑΣ ΜΑΥΡΟΣ \\

    Ο Θωμάς Μαύρος o πιο χαρισματικός σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος, είναι ένας ποδοσφαιριστής που ακόμα και σήμερα μνημονεύεται από τους οπαδούς της ΑΕΚ με το σύνθημα "Ποιος, ποιος, ποιος... Ο Μαύρος ο Θεός". 
    Γεννήθηκε στις 31 Μαΐου 1954 στην Καλλιθέα και στα επτά του χρόνια εντάχθηκε στον Πανιώνιο. Σε λιγότερο από μια δεκαετία, στα δεκαεξήμιση χρόνια του, ο Αγγλος προπονητής Τζο Μάλετ τον εμπιστεύθηκε στην ενδεκάδα της ομάδας της Νέας Σμύρνης και το 1972 ο 18χρονος Μαύρος ήταν ήδη μέλος της Εθνικής Ανδρών.
    Το 1975 ο Λουκάς Μπάρλος συμφώνησε με τον Μαύρο να ενταχθεί στην ΑΕΚ, όμως η μεταγραφή εξελίχθηκε σε δικαστικό σίριαλ, αφού ο σύλλογός του δεν συναινούσε στην παραχώρησή του. Η ΑΕΚ δικαιώθηκε τελικά το καλοκαίρι του 1976 και από τότε άρχισε μια λαμπρή πορεία του ποδοσφαιριστή με τα κιτρινόμαυρα ολοκληρώθηκε το 1987. Μέσα σε αυτά τα 11 χρόνια ο Μαύρος κατάφερε: *Να ζήσει τη μεγάλη πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1976-77, στην οποία σημείωσε τρία γκολ (τα δύο, αν και τραυματίας, στην επική ρεβάνς των προημιτελικών με την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς)
    *Να πανηγυρίσει τα πρωταθλήματα του 1978 και του 1979 αλλά και τα Κύπελλα του 1978 και του 1983
    *Να σημειώσει 220 γκολ σε 344 επίσημα ματς της ΑΕΚ, τρίτος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του συλλόγου
    *Να αναδειχθεί (μαζί με τα γκολ του Πανιωνίου) πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Α' Εθνικής με 260 γκολ (τα 174 με την ΑΕΚ) σε 501 εμφανίσεις.
    *Να βγει 3 φορές πρώτος σκόρερ (1978, 1979, 1985 με την ΑΕΚ και το 1990 με τον Πανιώνιο σε ηλικία 36 ετών)
    *Να κατακτήσει το ασημένιο παπούτσι στην Ευρώπη το 1979 με 31 γκολ
    *Να σημειώσει 11 γκολ σε 36 συμμετοχές στην Εθνική και με παρουσία στα τελικά του EURO '80.
    Το 1981 υπό τις οδηγίες του Γερμανού Γιούπ Ντέρβαλ έπαιξε στην Πράγα σε αγώνα της Μικτής Ευρώπης με την Εθνική της τότε Τσεχοσλοβακίας. Τον Αύγουστο του 1984 έπαιξε στη Ν. Υόρκη (μαζί με τον Βασίλη Χατζηπαναγή) στην Μικτή Κόσμου με την παρουσία μεταξύ άλλων του Μπεκενμπάουερ, του Κρολ, του Κίγκαν, του Ούγκο Σάντσεζ, του Μάγκατ, του Κέμπες και του Σίλτον.
    Στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’80 αποτέλεσε τον παίκτη-σημαία της ομάδας, βοηθώντας την να στέκεται σε υψηλό επίπεδο. Όμως, στα δύο τελευταία χρόνια του στην ΑΕΚ (1985-87) ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς. Κυρίως, όμως, υπήρξε θύμα ασεβούς συμπεριφοράς από τον προπονητή Νίκο Αλέφαντο, ο οποίος τον οδήγησε το 1987 στην πόρτα της εξόδου. Αγωνίστηκε για άλλα τέσσερα χρόνια στον Πανιώνιο, αποδεικνύοντας πόσο λάθος έκαναν όσοι τον είχαν θεωρήσει τελειωμένο.
    Τον Νοέμβριο του 1993 στη Ν. Φιλαδέλφεια, στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι ΑΕΚ-Εθνικής Ελλάδας, ο Θωμάς Μαύρος αγωνίστηκε για εξήντα λεπτά και με τις δύο ομάδες, σκόραρε για την ΑΕΚ και αποθεώθηκε από τον κόσμο που τον λάτρεψε όσο κανέναν άλλον ποδοσφαιριστή. Μερικά χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2012, ηγήθηκε διοικητικά της ΠΑΕ ΑΕΚ, όμως η κατάσταση ήταν πια μη αναστρέψιμη και λίγους μήνες αργότερα εξωθήθηκε σε παραίτηση.

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\
  • ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ

    ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ \\

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς γεννήθηκε στο Μόσταρ της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στις 10 Δεκεμβρίου του 1948 και ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην ομάδα της γενέτειράς του Βελέζ το 1966. Είναι σερβικής καταγωγής, αλλά έχει αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα από το 1994. Το προσωνύμιο ο «Πρίγκηπας του Νερέτβα» (σσ: ο ποταμός που διαρρέει τη γενέτειρά του) που τον συνόδευε στην καριέρα του στη Γιουγκοσλαβία, τον ακολούθησε και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. 
    Τη σεζόν 1969-1970 ανακηρύχτηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Γιουγκοσλαβίας και το 1974 πέτυχε τρία γκολ στον αγώνα της Εθνικής με το Ζαϊρ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Δυτικής Γερμανίας. Σε 37 αγώνες με τη Γιουγκοσλαβία πέτυχε 29 γκολ.
    Το 1977 αποκτήθηκε από την ΑΕΚ κι έμεινε σε αυτήν μέχρι το 1981, φορώντας την κιτρινόμαυρη φανέλα 106 φορές σε αγώνες πρωταθλήματος και επιτυγχάνοντας 65 γκολ. Το 1978 πανηγύρισε το νταμπλ ενώ αναδείχθηκε πρωταθλητής και το 1979. Την περίοδο 1979-80 ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 25 γκολ. 
    Υπήρξε μέλος της καλύτερης ίσως ομάδας που είχε ποτέ η ΑΕΚ, συνθέτοντας ένα ασυναγώνιστο δίδυμο με τον Θωμά Μαύρο. Ειδικά τη σεζόν 1978-79, οι δυο τους πέτυχαν τα 55 από τα συνολικά 90 γκολ της ομάδας στο Πρωτάθλημα (31 ο Μαύρος, 25 ο Μπάγεβιτς). Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην τετραετία 1977-81 που ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ενίσχυε την ΑΕΚ, αυτή είχε πάντα την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος.
    Εβαλε τη σφραγίδα του ιδιαίτερα στην κατάκτηση του νταμπλ του 1978, σκοράροντας σε όλες τις φάσεις του Κυπέλλου, αλλά και σημειώνοντας σημαντικά γκολ στο πρωτάθλημα, αν και δεν είχε αγωνιστεί σε αυτό ως τον Δεκέμβριο του 1977 λόγω τραυματισμού στο γόνατο. Από τις ευρωπαϊκές του στιγμές, κορυφαία ήταν η βραδιά του 6-1 επί της Πόρτο, οπότε και σημείωσε δύο γκολ.
    Από το 1981 και για δύο χρόνια ξαναφόρεσε την φανέλα της Βελέζ, με την οποία έκλεισε την καριέρα το 1983. Ενα χρόνο μετά, ανέλαβε το ρόλο του προπονητή στην ομάδα αυτή, ενώ παράλληλα διετέλεσε και τεχνικός της Ολυμπιακής Ομάδας της ενιαίας ακόμα Γιουγκοσλαβίας. Πρώτη μεγάλη στιγμή της καριέρας του στους πάγκους, η κατάκτηση του Κυπέλλου Γιουγκοσλαβίας το 1986.
    Από το 1988 δουλεύει κυρίως στην Ελλάδα, έχοντας συνεργαστεί τρεις φορές με την ΑΕΚ, κατακτώντας μαζί της τέσσερα πρωταθλήματα (1989, 1992, 1993, 1994) ένα Κύπελλο Ελλάδας (1996) ένα Σούπερ Καπ (1989) και ένα Λιγκ Καπ (1990). Πέρασε δύο φορές από τον Ολυμπιακό (1996-99) και (2004-05), κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα. Εργάστηκε επίσης σε ΠΑΟΚ (2000-2002 με κατάκτηση Κυπέλλου το 2001) Ερυθρό Αστέρα (2006-07) Αρη (2007-08) Ομόνοια (2010-11) και Ατρόμητο (2012-13).
    Μέχρι τις 29/8/2018 ήταν εκτελεστικός Διευθυντής της ΑΕΚ, ενώ από το 2011 είναι στέλεχος της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Βοσνίας –Ερζεγοβίνης και αντιπρόεδρος της τεχνικής επιτροπής Ανάπτυξης Ποδοσφαίρου της ΟΥΕΦΑ. 


    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\
  • ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

    ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ \\

    O Στέλιος Μανωλάς γεννήθηκε το 1961 στη Νάξο και έμελλε να γίνει ένας από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές στην εποχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που αγωνίστηκε μόνο σε μια ομάδα. Στην ΑΕΚ βρέθηκε σε ηλικία 15 ετών και τον Ιανουάριο του 1980 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο, αρχίζοντας στην πρώτη ομάδα μια καριέρα που διήρκεσε ως τον Μάιο του 1998!
    Ο κορυφαίος αμυντικός όχι μόνο στην ιστορία της ΑΕΚ αλλά και στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, έγινε ηγετική φυσιογνωμία από τα νεανικά του χρόνια. Χάρη στην πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, τον δυναμισμό, την αντίληψη και το πνεύμα νικητή που τον διέκρινε, ο Μανωλάς πρόσφερε και αμυντικά αλλά και επιθετικά. Ηταν ο ιθύνων νους της άμυνας αλλά και ο παίκτης που επηρέαζε την ομάδα όσο κανένας άλλος, δίνοντας αίσθηση σιγουριάς. Αγωνιζόταν και ως στόπερ και ως λίμπερο, αν και η πρώτη του θέση όταν τον καθιέρωσε ο Μίλτος Παπαποστόλου ήταν αυτή του δεξιού μπακ. Κορυφαία ανάμεσα σε χιλιάδες στιγμές καριέρας ήταν η απόκρουση με το κεφάλι μπροστά στην εστία της ΑΕΚ, στη κεφαλιά του Λάγιος Ντέταρι, στον κρίσιμο αγώνα με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ που στο τέλος του βρήκε την ΑΕΚ νικήτρια και πρωταθλήτρια 1989.
    Ο Στέλιος Μανωλάς έκλεισε την καριέρα του με 447 αγώνες στην Α’ Εθνική, δεύτερος σε αριθμό συμμετοχών πίσω από τον Μίμη Παπαϊωάννου και δωδέκατος στην ιστορία της κατηγορίας, ενώ πέτυχε συνολικά 35 γκολ σε αγώνες πρωταθλήματος. Αναδείχθηκε τέσσερις φορές πρωταθλητής με την ΑΕΚ (1989, 1992, 1993, 1994) και τρεις φορές κυπελλούχος (1983, 1996, 1997), ενώ συμμετείχε και στην κατάκτηση δύο Σούπερ Καπ (1989, 1996) και ενός Λιγκ Καπ (1990). Με την Εθνική ομάδα αγωνίστηκε συνολικά 71 φορές από το 1982 έως το 1994 και πέτυχε 6 γκολ. Ηταν μέλος της Εθνικής στην πρώτη της παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1994 στις ΗΠΑ.
    Στη διάρκεια της λαμπρής καριέρας του, ο Μανωλάς έγινε συχνά στόχος ελληνικών και ξένων συλλόγων, αλλά επέλεξε να μην αλλάξει ποτέ φανέλα. Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση απέκτησε δίπλωμα προπονητή και εργάστηκε σε αρκετούς συλλόγους και στην Εθνική Ελπίδων.
    Ανέλαβε δύο φορές την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ ως υπηρεσιακός μέσα στη σεζόν 2015-16 και τη δεύτερη την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας με το 2-1 επί του Ολυμπιακού στον τελικό του ΟΑΚΑ.
    Υπηρέτησε για ένα διάστημα (2008-09) την ΑΕΚ και από το πόστο του τεχνικού διευθυντή, αλλά και ως προπονητής της ομάδας Κ-20 της ΑΕΚ. 

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\
  • ΤΟΝΙ ΣΑΒΕΒΣΚΙ

    ΤΟΝΙ ΣΑΒΕΒΣΚΙ \\

    Γεννήθηκε στη Μπίτολα της FYROM το 1963. Ξεκίνησε την καριέρα του στην τοπική ομάδα της πόλης του, την Πέλιστερ, και σε ηλικία 17 ετών μεταγράφηκε στην Βαρντάρ Σκοπίων, που αγωνιζόταν στην πρώτη κατηγορία του τότε ενιαίου Γιουγκοσλαβικού πρωταθλήματος. Εκεί τον καθιέρωσε ο Στέφαν Μπόμπεκ, γνωστός στο ελληνικό κοινό από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό τη δεκαετία του 1960.
    Με την Βαρντάρ, ο Σαβέβσκι κατέκτησε το πρωτάθλημα της Γιουγκοσλαβίας το 1987, ενώ τον Δεκέμβριο του 1988 ήρθε στην ΑΕΚ μετά από επιλογή του Ντούσαν Μπάγεβιτς, τον οποίον είχε προπονητή στην ολυμπιακή ομάδα της Γιουγκοσλαβίας. Στην ΑΕΚ παρέμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 2001, οπότε και σταμάτησε την ποδοσφαιρική του καριέρα για να αναλάβει... εν μία νυκτί την τεχνική ηγεσία της ομάδας, μετά την απόλυση του Γιάννη Παθιακάκη. Στον πάγκο της ΑΕΚ είχε άμεσο συνεργάτη τον πρώην προπονητή του ΟΦΗ Ευγένιο Γκέραρντ και αποχώρησαν μαζί τον Ιούνιο του ίδιου έτους.
    Ο Σαβέβσκι έπαιζε στη θέση του αριστερού χαφ και ήταν ταχύτατος μέσος. Είναι ένας από τους κορυφαίους ξένους ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ήταν ακόμα και στα ώριμα ποδοσφαιρικά χρόνια του καθοριστικός και σχεδόν αναντικατάστατος ποδοσφαιριστής. Πρότυπο ήθους, επαγγελματισμού και αγωνιστικότητας, λατρεύτηκε από συμπαίκτες και οπαδούς και έγινε αντικείμενο αναγνώρισης και σεβασμού από τους  αντιπάλους παίκτες και φιλάθλους.
    Με την ΑΕΚ, κατέκτησε συνολικά τέσσερα πρωταθλήματα, (1989, 1992, 1993, 1994), τρία  κύπελλα (1996, 1997, 2000), ένα Λιγκ Καπ (1990) και ένα Σούπερ Καπ (1989, 1996). Συνολικά έχει αγωνιστεί σε 357 αγώνες στην Α’ Εθνική, πετυχαίνοντας 52 γκολ. Είναι ο τρίτος σε συμμετοχές στην Α’ Εθνική, πίσω από τους Μίμη Παπαϊωάννου και Στέλιο Μανωλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη σεζόν 1990-91 δεν έχασε στο πρωτάθλημα ούτε ένα αγωνιστικό λεπτό!
    Παραμένει επίσης πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ σε προκριματικά και ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς είχε σκοράρει το γκολ της ιστορικής νίκης στη Γλασκώβη επί της Ρέιντζερς το 1994, αλλά και στα ματς με Αγιαξ και Μίλαν τον ίδιο χρόνο. Εχει συνολικά έξι γκολ σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αγωνίστηκε επίσης στην εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας σε δύο αγώνες και στην εθνική ομάδα της FYROM σε εννέα αγώνες.
    Μετά την προπονητική του θητεία στην ΑΕΚ, ο Σαβέβσκι βρέθηκε στην Κύπρο (αρχικά στον Απόλλωνα Λεμεσού και κατόπιν στην Ομόνοια Λευκωσίας) και το 2003 κατέκτησε με την Ομόνοια (και με τον παλιό του συμπαίκτη στην ΑΕΚ Γιώργο Σαββίδη σε ρόλο τεχνικού διευθυντή) το πρωτάθλημα Κύπρου. Από το 2004 ανέλαβε τεχνικός διευθυντής της ομάδας Νέων της ΑΕΚ και δικής του έμπνευσης ήταν τα πολύ επιτυχημένα “Fun Weekend” με τη συμμετοχή μικρών παιδιών. Τον Σεπτέμβριο του 2012 επέστρεψε ως προπονητής στην Ομόνοια αλλά αποχώρησε στα τέλη του 2013. Στην ΑΕΚ εργάστηκε και τη σεζόν 2016-17 ως επικεφαλής του τμήματος scouting των Ακαδημιών


    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\
  • ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

    ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ \\

    Ο Βασίλης Δημητριάδης γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1966 στη Θεσσαλονίκη και άρχισε το ποδόσφαιρο στα εφηβικά του Αρη. Μετά από πέντε επαγγελματικές σεζόν στους "κίτρινους" με 123 ματς πρωταθλήματος και 38 γκολ (εκ των οποίων το πρώτο του με αντίπαλο την ΑΕΚ σε μια νίκη της τελευταίας με 3-1 στο Χαριλάου στις 26 Οκτωβρίου 1986) και αφού έγινε "μήλον της έριδος" για αρκετές ομάδες, όντας και διεθνής από τον Φεβρουάριο του 1988, το καλοκαίρι του 1991 εντάχθηκε στην ΑΕΚ.
    Η παρουσία του στην ομάδα συνέπεσε με την εκτόξευση της ΑΕΚ στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, η οποία χαρακτηρίστηκε από την κατάκτηση τριών συνεχόμενων πρωταθλημάτων το 1992, το 1993 και το 1994. Ο αγαπημένος της κιτρινόμαυρης εξέδρας φόρτωσε τα αντίπαλα δίχτυα με 28 γκολ τη σεζόν 1991-92 και με 33 γκολ (σε 33 αγώνες!) την περίοδο 1992-93.  Και τις δύο αυτές σεζόν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής.
    Στη σεζόν που ακολούθησε αγωνίστηκε σε 33 ματς με 11 γκολ, δηλαδή αθροιστικά στις τρεις σεζόν των τίτλων είχε 100 συμμετοχές με 72 γκολ!!! Σημαντικότερο όλων ήταν ίσως αυτό της κρίσιμης και δύσκολης νίκης στην Εδεσσα που ουσιαστικά έκρινε τον τίτλο του 1993 υπέρ της ΑΕΚ. Μνημειώδες είναι και αυτό σε βάρος της Αϊντχόφεν στη νίκη της Νέας Φιλαδέλφειας με 1-0 την ίδια σεζόν. Συνολικά σκόραρε 115 φορές σε επίσημους αγώνες σε πεντέμιση χρόνια παρουσίας στην ΑΕΚ και τον Ιανουάριο του 1997 επέτρεψε για πέντε μήνες στον Αρη, ο οποίος, όμως, παρά τα συνολικά 8 γκολ του Βασίλη σε έναν γύρο πρωταθλήματος, δεν κατάφερε να αποφύγει τον πρώτο υποβιβασμό του. Το πέρασμα από την ΑΕ Λεμεσού ήταν ο τελευταίος ποδοσφαιρικός σταθμός του Δημητριάδη τη σεζόν 1997-98.
    Έπαιξε 28 φορές στην εθνική ομάδα σκοράροντας δύο φορές και συμμετέχοντας στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ, το πρώτο στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας, το 1994. 
    Μετά το τέλος της καριέρας του, έμεινε κοντά στην ΑΕΚ και την υπηρέτησε σε τρεις περιόδους ως γενικός αρχηγός και διευθυντής ποδοσφαιρικού τμήματος: το 1998-99, το 2009-2012 και από το καλοκαίρι του 2013 μέχρι τον Μάρτιο του 2022.


    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\
  • ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΑΡΤΑΣ

    ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΑΡΤΑΣ \\

    Ενας από τους τελευταίους μεγάλους Ελληνες μπαλαδόρους, με δύο θητείες στην ΑΕΚ και με μεγάλες επιτυχίες στον σύλλογο αλλά και στην Εθνική Ελλάδας, με την οποία στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 2004 στην Πορτογαλία. 
    Γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1972 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και από την ομάδα της άρχισε την καριέρα του. Το 1988 βρέθηκε στη Νάουσα και για τεσσεράμισι χρόνια έγινε μέλος μιας ομάδας που θαυμάστηκε για την ανάδειξη πολλών ταλέντων από τις γύρω περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
    Το ταλέντο του Τσιάρτα, όμως, ξεχώρισε ανάμεσα σε μια πλειάδα πολύ καλών παικτών. Το στιλ του, οι μπαλιές του, τα σουτ του, τα στημένα του, η άποψη του γηπέδου και η μοναδικής ευφυίας ποδοσφαιρική σκέψη του. Τον Δεκέμβριο του 1992 αποκτήθηκε από την ΑΕΚ και έγινε μέλος μιας ομάδας που ήταν ήδη πρωταθλήτρια και έμελλε να κατακτήσει, με αυτόν παρόντα, άλλους δύο τίτλους (1993, 1994) να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ 1994-95 και να κατακτήσει το Κύπελλο του 1996 παίζοντας μοναδικής για τα ελληνικά ομορφιάς ποδόσφαιρο.
    Στους κιτρινόμαυρους έπαιξε σε 98 ματς πρωταθλήματος με 37 γκολ, εκ των οποίων τα 26 επιτεύχθηκαν τη σεζόν 1995-96, οπότε και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Ακολούθησε η μεταγραφή του στη Σεβίλη και ήταν από τους πρώτους Ελληνες ποδοσφαιριστές που εκμεταλλεύθηκαν το νόμο Μποσμάν, όταν “έπεσαν” τα ποδοσφαιρικά σύνορα.
    Επέστρεψε στην ΑΕΚ το 2000 για να παίξει σε άλλα 98 ματς πρωταθλήματος και να σημειώσει 43 γκολ! Ήταν βασικός άξονας της ομάδας που έχασε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία το 2002 και κατέκτησε το κύπελλο (2-1 τον Ολυμπιακό στον τελικό) όπως κι αυτής του 2002-΄03 με τις έξι ισοπαλίες σε ισάριθμα ματς στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, με αντιπάλους τη Γκενκ, τη Ρόμα και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Σε αυτή την τετραετία σημείωσε και τα δέκα ευρωπαϊκά γκολ του με την ΑΕΚ.
    Το καλοκαίρι του 2004 αποχώρησε από την ΑΕΚ και μετά την κατάκτηση του EURO 2004 από την Εθνική μας, αγωνίστηκε σε Κολωνία και Εθνικό. Κρέμασε τα παπούτσια του στα τέλη του 2006 και ασχολήθηκε με το μάνατζμεντ ποδοσφαιριστών. Το 2012-13 διετέλεσε τεχνικός διευθυντής στην ΑΕΚ.


    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\
  • ΗΛΙΑΣ ΑΤΜΑΤΣΙΔΗΣ

    ΗΛΙΑΣ ΑΤΜΑΤΣΙΔΗΣ \\

    Ο Ηλίας Ατματσίδης γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1969 στην Ακριννή Κοζάνης. Από τους Πόντιους Κοζάνης βρέθηκε να υπερασπίζεται την εστία των Ποντίων Βεροίας στη Γ' και στη Β' Εθνική. Το 1992, στα 23 του, αποκτήθηκε από την τότε πρωταθλήτρια ΑΕΚ.
    Την πρώτη χρονιά ήταν αναπληρωματικός του Αντώνη Μήνου, όμως από το 1993 καθιερώθηκε ως βασικός και αναντικατάστατος φύλακας της εστίας της ΑΕΚ. Λάνσαρε ένα καινούριο στιλ παιχνιδιού στο τέρμα, παίζοντας και αρκετά έξω απ' αυτό και συμμετέχοντας στο παιχνίδι της ομάδας. Η ταχύτητά του, η γρήγορη σκέψη και το ρίσκο που έπαιρνε, ήταν μεταξύ άλλων τα στοιχεία που τον έκαναν να ξεχωρίσει.
    Από το 1993 έως και το 2003 ο Ηλίας Ατματσίδης υπερασπίστηκε την εστία της ΑΕΚ σε 251 αγώνες Πρωταθλήματος (12ος σε συμμετοχές) και σε 50 ευρωπαϊκά ματς. Σκόραρε μάλιστα και δύο φορές: το νικητήριο γκολ στη διαδικασία των πέναλτι του Τελικού του 1997 με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη (0-0 στα 120' και 5-3 στα πέναλτι) και το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ, πάλι με πέναλτι, στο 2-1 επί της Ξάνθης που έστειλε την ΑΕΚ ως δεύτερη της βαθμολογίας στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 1999.
    Αμέτρητα τα μεγάλα ματς που έχει κάνει και αξέχαστη για τον κόσμο της ΑΕΚ η εμφάνιση του στην εκτός έδρας νίκη (1-0) επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ το 1997 αλλά και στο 2-0 του 1999 επί του ίδιου αντιπάλου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στην ιστορία, όμως, έχει μείνει και η διπλή επέμβασή του σε αγώνα με τον ΟΦΗ το 1998, αρχικά σε πέναλτι του Γιάννη Αναστασίου και σε γωνιακό σουτ που έκανε ο Νίκος Τσιαντάκης στην εξέλιξη της φάσης. 
    Κατέκτησε τον τίτλο του 1994 ως βασικός γκολκίπερ της ΑΕΚ (το 1993 δεν είχε παίξει καθόλου) αλλά και τα Κύπελλα του 1996, του 1997, του 2000 και του 2002.
    Επί σειρά ετών βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής (47 συμμετοχές), με παρουσία στο Μουντιάλ του 1994, αποφάσισε να μην ξαναφορέσει τα εθνικά χρώματα μετά την διαιτησία του Δημητρόπουλου τον Νοέμβριο του 1999 στον αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακού. Σε αντίθεση με τους Νικολαΐδη και Κασάπη, ο ίδιος δεν άλλαξε απόφαση και δεν επέστρεψε στην Εθνική όταν οι δύο συμπαίκτες του επέστρεψαν επί Ρεχάγκελ το 2001.

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\
  • ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΣΑΠΗΣ

    ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΣΑΠΗΣ \\

    Ο Μιχάλης Κασάπης γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1971 στο Πλατανάκι Βοιωτίας και στα 17 του έπαιξε στην πρώτη ομάδα του Λεβαδειακού. Ξεχώρισε αμέσως για το ταλέντο του, καλύπτοντας την αριστερή πλευρά της ομάδας. Πέντε χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 1993, αποκτήθηκε από την ΑΕΚ και έγινε αμέσως ο βασικός της αριστερός μπακ-χαφ, θέση που κράτησε μέχρι  να αποσυρθεί από την ποδοσφαιρική δράση το 2004, έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα του 1994 και τα Κύπελλα του 1996, του 1997, του 2000 και του 2002.
    Ηταν ο μοναδικός απ' όλους τους νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές στις αρχές των 90s που καθιερώθηκε αμέσως από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, καθώς κάλυπτε υποδειγματικά όλη την αριστερή πτέρυγα. Άψογος ανασταλτικά, αλλά και με ουσιαστική συμμετοχή στην ανάπτυξη του παιχνιδιού με τις επελάσεις του από αριστερά και με τις βαθιές μπαλιές στους επιθετικούς, ειδικά στο  Ντέμη Νικολαϊδη.
    Ο Κασάπης αγωνίστηκε σε 271 ματς με την ΑΕΚ στο Πρωτάθλημα και θα μπορούσαν να είναι πάνω από τριακόσια, αν δεν του είχε επιβληθεί η εξοντωτική ποινή των 24 αγωνιστικών στα τέλη του 1999, μετά το ματς με τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ΑΕΚ σφαγιάστηκε από τα σφυρίγματα του Πατρινού διαιτητή και ο Κασάπης πλήρωσε τις έντονες διαμαρτυρίες ως αρχηγός.
    Τερμάτισε, ωστόσο, την καριέρα του 7ος σε συμμετοχές με την ΑΕΚ στην Α’ Εθνική, ενώ είναι μακράν πρώτος σε συμμετοχές στα ευρωπαϊκά κύπελλα, με 64 αγώνες. Ο δεύτερος, ο Βασίλης Λάκης, έχει 51!
    Το 1995 αγωνίστηκε στο "Καμπ Νου" της Βαρκελώνης με τα χρώματα της Μικτής Ευρώπης σε αναμέτρηση με τη Μικτή Κόσμου για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Με εκλέκτορα και προπονητή τον Γιόχαν Κρόιφ και με συμπαίκτες και αντιπάλους αστέρια όπως οι Μαραντόνα, Ρομάριο, Σούστερ, Στόιτσκοφ, Θουμπιθαρέτα, Φονσέκα, Κιριάκοφ κ.α.
    Την οκταετία 1994-2002 αγωνίστηκε σε 37 παιχνίδια της Εθνικής. Αφού διατέλεσε προπονητής του Φωκικού, της Καλλονής και της Χαλκίδας, επέστρεψε το καλοκαίρι του 2013 στην οικογένεια της ΑΕΚ αναλαμβάνοντας ρόλο σκάουτ.

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\
  • ΝΤΕΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

    ΝΤΕΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ \\

    Γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1973 στο Γκίσεν της Γερμανίας, όμως μετά από λίγα χρόνια η οικογένειά του επέστρεψε στην Αλεξανδρούπολη, όπου ο μετέπειτα παίκτης και πρόεδρος της ΑΕΚ ξεκίνησε την καριέρα του στον τοπικό Εθνικό. Μάλιστα η ΑΕΚ είχε ενδιαφερθεί γι’ αυτόν από το 1992, αλλά μεσολάβησε η μεταγραφή του στον Απόλλωνα στα τέλη του 1993, πριν τον κάνει δικό της η ΑΕΚ το 1996 με προσπάθειες του τότε διοικητικού της ηγέτη Μιχάλη Τροχανά αλλά και με την επιμονή του ίδιου του παίκτη που δεν ήθελε να πάει στον Ολυμπιακό, με τον οποίο είχε συμφωνήσει η τότε διοίκηση του Απόλλωνα.
    Στην ομάδα της καρδιάς του, ο Ντέμης έκανε μια μεγάλη ποδοσφαιρική καριέρα που διήρκεσε επτά χρόνια. Εγινε ο ηγέτης της ομάδας και ο αγαπημένος της εξέδρας,  τοποθετώντας όμως και ο ίδιος την ΑΕΚ και τη σχέση του με τον κόσμο της στην κορυφή των ποδοσφαιρικών του προτεραιοτήτων. Το 1999 αποφάσισε να αποχωρήσει από την Εθνική Ομάδα, μαζί με τους Κασάπη και Ατματσίδη, διαμαρτυρόμενος για τις αδικίες σε βάρος της ΑΕΚ και τη συστηματική διαιτητική εύνοια του Ολυμπιακού (επέστρεψε δύο χρόνια μετά) ενώ το 2004 εγκατέλειψε την ενεργό δράση ως παίκτης της Ατλέτικο Μαδρίτης και πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδας, για να ηγηθεί διοικητικά της προσπάθειας σωτηρίας της ομάδας.
    Από το 1996 ως το 2003 ο Νικολαΐδης έπαιξε σε 265 επίσημα ματς στην ΑΕΚ και πέτυχε 175 γκολ. Οι επιδόσεις του αυτές και η σπάνια ποιότητα που είχε σαν επιθετικός, τον καθιέρωσαν στην συνείδηση του κόσμου της, σαν έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν ποτέ την φανέλα της «Ένωσης», παρά το γεγονός πως δεν κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής με την φανέλα της, αφού συνέπεσε με τα χρόνια της απόλυτης παρασκηνιακής και αγωνιστικής κυριαρχίας του Ολυμπιακού
    Στέφθηκε όμως Κυπελλούχος το 1997, το 2000 και το 2002. Επαιξε με την ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ, την περίοδο 2002-2003. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος τη σεζόν 1998-1999 . Ξεχώρισε για το βραβείο Fair Play που πήρε το 2000, για την ενέργεια του να ενημερώσει ο ίδιος τον διαιτητή Γιώργο Δούρο ότι είχε σκοράρει με το χέρι, στον τελικό Κυπέλλου του με τον Ιωνικό το 2000. 


    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\
  • ΝΙΚΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΝΙΚΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ \\

    Αν και το όνομά του είχε ταυτιστεί με έναν παραδοσιακό αντίπαλο της ΑΕΚ, ο Νίκος Λυμπερόπουλος κατάφερε να αγαπηθεί από τους οπαδούς της Ενωσης και να ζήσει μαζί της σημαντικές στιγμές στα συνολικά επτά χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της σε δύο θητείες (2003-08 και 2010-12). Με την ΑΕΚ άλλωστε πανηγύρισε τον μοναδικό τίτλο της καριέρας του, το Κύπελλο Ελλάδας του 2011.
    Γεννήθηκε το 1975 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας και η τοπική Εράνη Φιλιατρών ήταν η πρώτη του ομάδα, πριν πάει στην Καλαμάτα, με την οποία έγινε γνωστός. Το 1996 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό (1996). Αποκτήθηκε από την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2003 και έμεινε σε αυτήν μέχρι το καλοκαίρι του 2008, όταν μεταγράφηκε στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Το καλοκαίρι του 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα για την ΑΕΚ, της οποίας τη φανέλα φόρεσε μέχρι το 2012, όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Με την ΑΕΚ είχε συνολικά 264 συμμετοχές και πέτυχε 102 γκολ. Κατέκτησε μαζί της ένα κύπελλο (2011) και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Α’ Εθνικής μια φορά με τη φανέλα της (2007 με 18 γκολ), σεζόν κατά την οποία αναδείχθηκε σε κορυφαίο ποδοσφαιριστή του πρωταθλήματος.
    Από τα πολλά γκολ του με την ΑΕΚ, ξεχωρίζει αυτό της πρώτης νίκης στο Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο τη Λιλ, αλλά και αυτό επί του Ολυμπιακού στο 4-0 του 2008. Αμφότερα με άπιαστα σουτ έξω από την περιοχή. Επίσης, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που σκόραρε σε βάρος της παλιάς του ομάδας, του Παναθηναϊκού. 
    Ο Λυμπερόπουλος υπήρξε μέλος όλων των εθνικών ομάδων και έφτασε με την Εθνική μέχρι την προημιτελική φάση του Euro 2012. Εκλεισε την σπουδαία καριέρα του με 726 ματς και 268 γκολ σε συλλογικό επίπεδο, ενώ με την Εθνική είχε 76 συμμετοχές και πέτυχε 13 γκολ. Συνολικά αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, αφού το είχε καταφέρει και το 2003 με τον Παναθηναϊκό. Τη σεζόν 2013-14 υπηρέτησε την ΑΕΚ από τη θέση του τεχνικού διευθυντή. 


    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    GALLERY \\